Varno na pot tudi v dežju

Objavljeno: 17. 5. 2021

Deževne vremenske razmere od nas zahtevajo več pozornosti pri vožnji avtomobila.

Da bo vožnja tudi v manj ugodnih vremenskih razmerah varna, z vami delimo nasvete, s katerimi boste preprečili morebitne težave in nesreče na cesti.

Napredna tehnologija je poskrbela za številne dodatne funkcije vozil, ki jih omogočajo vgrajeni asistenčni sistemi. Slednji opozarjajo na cestna odstopanja in spremembe razmer na vozišču. Pri tem se je kljub temu potrebno zavedati, da je ključnega pomena še vedno nadzor posameznika, ki upravlja vozilo.

Preden se odpravite na pot, se prepričajte, da je vozilo v brezhibnem stanju. Za varno vožnjo upoštevajte naslednje dejavnike:

  • PRILAGOJENA HITROST

Prvi korak do varne vožnje, ko vas nepričakovano ujame nevihta ali naliv, je zmanjšanje hitrosti ter poostrena pozornost na spremljanje prometa. Spolzka cesta podaljša zaviralni čas, poslabša se vidljivost, zaradi česar boste težje ocenili razdaljo med vozili. Še posebej nevarno je cestišče po daljšem sušnem obdobju, saj vsebuje sledi motornih olj in prašnih delcev, kar v kombinaciji z dežjem predstavlja dodatno nevarnost.

  • IZOGIBANJE LUŽAM

Lužam na cestišču se je priporočljivo izogniti, saj v nasprotnem primeru obstaja možnost, da vozilo zanese. V primeru, da je slednja globoka in sega višje od podvozja, lahko voda povzroči okvare motorja ali električnih sistemov.

  • DELUJOČI BRISALCI

Za izboljšano vidljivost bodo poskrbeli brisalci, ki pa morajo biti za ustrezno delovanje čisti.

  • LUČI ZA VIDLJIVOST IN USTREZEN TLAK V PNEVMATIKAH

Za varnost poskrbijo tudi dnevne luči, priporočljiva je tudi uporaba zasenčenih luči. Za učinkovito zaviranje boste potrebovali neobrabljene pnevmatike, pri tem poskrbite tudi za ustrezen tlak. Podatke o zahtevanem tlaku najdete na nalepki, locirani na robu oz. okviru voznikovih vrat, vratcih predala sovoznikovega sedeža ali rezervoarja za gorivo.

  • IZKORISTITE TEHNOLOGIJO SEBI V PRID

Aktivni tempomat opozarja na zmanjšano hitrost vozila pred vami in samodejno uravnava konstantno razdaljo. Za vidnost v prometu pa poskrbijo LED žarometi s samodejnim preklapljanjem med kratkimi in dolgimi lučmi.

Kaj storiti v primeru, ko pride do akvaplaninga, si lahko preberete tukaj.


Vozite počasi, bodite pozorni na dogajanje v prometu in uporabljajte tehnologijo, ki olajša vožnjo in jo naredi bolj varno.

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu