V manj ugodnih vremenskih razmerah, ki jih spremlja dež, se tudi na cestah srečujemo z lužami, ki prinašajo nevarnost aquaplaninga.
 

V primeru splavanja gre za nastajanje tanke plasti vode (vsaj 2,5 mm), kar posledično pripelje do izgube stika pnevmatike s podlago, zdrsa ali do izgube nadzora nad vozilom. Za preprečevanje drsenja avtomobila je v prvi vrsti pomembno prepoznavanje le-tega, temu sledi pravilno ukrepanje. Pri aquaplaningu gre za hitrejše vrtenje pogonskih koles, hiter dvig vrtljajev (v prazno), neučinkovitost volana ter zanašanje vozila.

Nasveti:

  • Ko pride do splavanja, ostanite mirni in se izogibajte pritiskom na zavorni pedal. Počasi popustite pedal plina. Še bolje, s pritiskom pedala sklopke prekinete navor na pogonskih kolesih. Ko kolesa dobijo oprijem, ponovno prevzemite nadzor nad vozilom.  Pri tem volana nikakor ne obračajte sunkovito!
  • Splavanju se lahko izognete s spremljanjem razmer na cesti ter primerno hitrostjo vožnje na mokri podlagi.
  • Pomembno vlogo igra pravilna izbira pnevmatik. Zanje je potrebna enakomerna porazdelitev pritiska tekalne površine pnevmatik na cestišče, ki izboljšujejo odvajanje vode ter poskrbijo za odpornost proti splavanju.


Prijavite se na e-novice.

Pojdi na prijavo >