Znižajte stroške goriva

Objavljeno: 29. 2. 2024

V prispevku navajamo razloge za pretirano porabo goriva ter z vami delimo nasvete za zmanjšanje stroškov.

OKVARE SISTEMOV ZVIŠAJO NIVO PORABE GORIVA

Nivo porabe goriva lahko zvišujejo okvare določenih sistemov. Med najpogostejše štejemo sklopke, senzorje ter hladilni in sesalni sistem. Kar zadeva sklopke, s pritiskom na stopalko za plin povečamo moč motorja, vendar pogosto početje le-tega občutno poveča porabo goriva. Prav tako je za segrevanje motorja potrebnega več goriva. Napaka senzorjev lahko privede do nepravilne tvorbe zmesi zraka in goriva, zato se poraba zveča. Zamašitev zračnih filtrov pa prepreči prosti pretok zraka v izgorevalno komoro, zato poraba goriva zaradi upora pretoka zraka zraste tudi do 20 %.

NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE VOZNIKOV

  • Nepravilna prilagoditev gibljivih delov (neporavnanost koles in nizek tlak v pnevmatikah povečata upor vrtenja, zato kolesa za vrtenje posledično potrebujejo več moči).
  • Gorivo nizke kakovosti (povzroča kontaminacijo injektorjev in onemogoči pretočnost ter zmožnost tvorbe mešanice zraka in goriva).
  • Vozilo deluje pod visoko obremenitvijo (vsakih dodatnih 100 kg poveča porabo goriva za 10 %, strešna košara za tovor pa poveča zračni upor in posledično porabo goriva).
  • Nenehno delujoča klimatska naprava ali multimedijski sistem (povečata porabo goriva).
  • Nepremišljena uporaba žarometov (vožnja s prižganimi dolgimi lučmi povzroči 10 % večjo porabo goriva, kratke pa le 5 %).
  • Neredno preverjanje tlaka v pnevmatikah (če tlak pade za 0,7 bara, to poveča porabo goriva za dodatnih 7 %).
  • Agresiven slog vožnje (hitri zagon in zaviranje obremenita motor).

IZSLEDKI RAZISKAVE

Raziskava agencije Opinion Matters iz leta 2014 je pokazala, da bi lahko vozniki ob upoštevanju preprostih nasvetov vidno znižali porabo goriva, ob tem pa letno prihranili do 1000 evrov. Po podatkih raziskave, v kateri je sodelovalo 5711 oseb iz Evrope, ugotavljamo, da 76 % voznikov redno ne preverja tlaka v pnevmatikah, 38 % jih nikoli ne odstrani strešnega prtljažnika, prav tako večina slednjih prevaža odvečno prtljago. Cilj raziskave je bil ugotoviti možnosti za spremembe vedenja, ki bi vplivale na račun za gorivo.

Upoštevanje nasvetov in priporočil pomaga zmanjševati porabo goriva za 25 %. Ustrezno servisiranje in vzdrževanje vozila pa pomaga zmanjševati porabo goriva ter podaljša njegovo življenjsko dobo.

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu