Zakaj so morski psi pri Oplu ikonični?

Objavljeno: 20. 7. 2023

Tisti Oplovci, ki poznajo to zgodbo, začnejo takoj ob lansiranju novega modela Opel z detajlnim iskanjem. Ampak ne z iskanjem le novosti na vozilu, kot so napredne tehnologije in asistenčni sistemi, temveč se podajo na lov za morskimi psi.

  • Morski psi: Z Oplovimi vozili se z vami vozijo tudi simpatični morski plenilci
  • Kultno poreklo: Tradicija morskih psov v Oplovih avtomobilih se je začela z zabavno idejo sina oblikovalca Corse
  • Simbol: Skriti morski psi so odraz strasti do podrobnosti, ki jo živijo Oplovi oblikovalci in predanosti temu, kar blagovna znamka predstavlja

Miniaturne upodobitve živali, ki so na vrhu oceanske prehranjevalne verige že od leta 2004 zabavajo Oplove voznike, potnike in ostale navdušence, tudi zaposlene, saj so v notranjosti in pri najnovejših Oplovih avtomobilih tudi zunaj, simboli morskih psov pretkano skriti, njihov ''dom'' pa se nikoli ne izda, nikomur.

Zagotovo vas zanima, od kod morski psi? Zgodba ali pa že kar legenda pravi, da je davnega leta 2004, oblikovalec Dietmar Finger doma pripravljal skico za novo Corso. Ravno je oblikoval rebrast detajl vodila, ki je sicer očem skrit, predala pred sovoznikom, ko je njegov sin pogledal skico in rekel: "Zakaj ne bi preprosto narisal morskega psa?" "Zakaj pa ne!" je pomislil oblikovalec in na dano zasnovo narisal sliko morskega psa.

Takratni glavni oblikovalec Corse, Niels Loeb, je bil takoj navdušen nad idejo in tako se je "zgodba o Oplovem morskem psu" začela serijsko pojavljati v Oplovih avtomobilih. Po Corsi je sledila Zafira, pri kateri je Karim Giordimaina, ki je bil takrat zadolžen za oblikovanje notranjosti, v vozniškem delu kompaktnega kombija skril kar tri morske pse. Sledili so še drugi in morski psi so postali pri Oplu ikonični. S predstavitvijo novih modelov v SUV segmentu: Crosslanda, Mokke in Grandlanda se je kult obdržal in se z novo Opel Astro še razširil, saj ima toliko energije, da lahko nahrani morske pse tako v kabini kot na svoji zunanjosti. Več pa prepustimo vašemu lastnemu odkrivanju in ohranjamo skrivnost.

Dotična mesta, kjer se na Oplovih vozilih skrivajo simboli morskih psov, ostajajo skrivnost tudi vodstvu, kar je ustvarilo pravi kult iskanja tako zunaj, kot znotraj podjetja. Namreč, vsak glavni oblikovalec poskrbi, da na koncu razvojnega procesa v notranjost in/ali zunanjosti umesti vsaj enega morskega psa. Mikro lokacija morskega psa ostane skrita do začetka uradne prodaje, kar pomeni zabavno iskanje za ljubitelje morskih psov in Opla, znotraj in zunaj podjetja, ter hkrati odraža ljudskost in dostopnost te blagovne znamke.

Morski psi so namreč eden glavnih plenilcev v obstoječem ekosistemu, kar botruje, da imajo ključno vlogo pri ohranjanju ekosistema v morjih. Ne glede na svoje izjemne plenilske sposobnosti in da so ena najstarejših vrst na planetu, so ranljiva in občutljiva vrsta. Strokovnjaki ocenjujejo, da se je v zadnjih 50 letih število morskih psov zmanjšalo za več kot 70 %, kar je uničujoča izguba za biotsko raznovrstnost oceanov.

Kult morskega psa se bo nadaljeval tudi pri prihodnjih Oplovih modelih in ob naslednjem iskanju imejte v mislih izjemno pomembnost morskega psa za uravnotežen oceanski ekosistem, kar posredno pomeni zdrav in trajnosten planet.

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu