Varnostni pas varuje vas

Objavljeno: 4. 3. 2024

Od 11. do 24. marca 2024 bo v Sloveniji potekala posebna akcija, namenjena povečanju ozaveščenosti o pomembnosti uporabe varnostnih pasov.

Varnostni pas varuje vas

Od 11. do 24. marca 2024 bo v Sloveniji potekala posebna akcija, namenjena povečanju ozaveščenosti o pomembnosti uporabe varnostnih pasov.

Cilj akcije je izpostaviti, kako ključna je uporaba varnostnega pasu za zmanjšanje tveganj v prometu, saj ta občutno zmanjša možnosti za smrtne izide in hude poškodbe v primeru nesreč. Poudarja se tudi, da je treba skrbeti za varnost vseh potnikov, posebej otrok na zadnjih sedežih.

V času te akcije bodo policisti po vsej državi izvajali poostren nadzor nad pravilno uporabo varnostnih pasov in sistemov za zadrževanje. Letošnja akcija bo posebej osredotočena na uporabo varnostnih pasov v javnih prevoznih sredstvih, kot so avtobusi. Poleg tega bodo med nadzorom pozorni tudi na uporabo naprav, ki lahko med vožnjo ovirajo voznikovo vidno in slušno zaznavanje.

Spodaj podajamo nekaj informacij, zakaj je varnostni pas pomemeben in kako pravilno uporabljati varnostni pas.


Zakaj je varnostni pas pomemben?

Varnostni pas je eden izmed najučinkovitejših varnostnih ukrepov v vozilu. Njegova pravilna uporaba lahko reši življenje in zmanjša posledice v prometnih nesrečah.


Kako pravilno uporabljati varnostni pas?

Pravilna uporaba varnostnega pasa vključuje:

  • Zategovanje pasu čez medenico in prsni koš, ne čez vrat ali trebuh.
  • Preverjanje, ali je pas pravilno nameščen pred vsako vožnjo.
  • Uporaba varnostnega pasu na vsakem sedežu v vozilu, ne glede na dolžino vožnje.


Miti in resnice o varnostnem pasu

Obstaja veliko mitov o uporabi varnostnega pasu, vendar je znanstveno dokazano, da:

  1. Varnostni pas povečuje možnosti preživetja v nesreči.
  2. Pravilna uporaba varnostnega pasu lahko zmanjša tveganje za hude poškodbe.
  3. Varnostni pas je ključnega pomena za varnost vseh potnikov v vozilu.


Zaključek

Uporaba varnostnega pasu je enostaven, a izjemno učinkovit način za zmanjšanje tveganja poškodb in smrtnosti v prometnih nesrečah. Ne glede na to, kako kratka ali dolga je vaša pot, vedno uporabite varnostni pas.


POZIV: Agencija in policija pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti.

Pri najhujših posledicah prometnih nesreč je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas.
Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do sedem kilometrov na uro.


Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu