V Sloveniji je minimalna globina profila gum 3mm, kaj pa v tujini?

Objavljeno: 5. 1. 2024

Za vse, ki se odpravljate v tujino in želite izvedeti več o obvezni zimski opremi.

Slovenija

Zakon o pravilih cestnega prometa zahteva, da morajo vozila med 15. novembrom in 15. marcem ter v zimskih razmerah pred ali po tem obdobju uporabljati zimsko opremo. To vključuje štiri zimske pnevmatike z oznako M+S in minimalno globino profila 3 mm ali štiri letne pnevmatike z enakimi zahtevanimi specifikacijami, v kombinaciji s snežnimi verigami.

Vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t morajo imeti zimske pnevmatike na vsaj enem od pogonskih koles ali vse kolesa opremljena z letnimi pnevmatikami in primernimi snežnimi verigami. V priboru mora biti tudi lopata.

Avstrija

V Avstriji morajo vozila upoštevati obveznost zimske opreme od 1. novembra do 15. aprila. Vozila do 3,5 t morajo zimsko opremo imeti le med zimskimi razmerami, medtem ko težja vozila potrebujejo zimsko opremo ne glede na vremenske pogoje.

Za vozila do 3,5 t je zimska oprema določena kot uporaba zimskih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm ali letnih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm, v kombinaciji s snežnimi verigami na pogonskih kolesih. Kljub uporabi zimskih pnevmatik so na višjeležečih cestah, označenih s prometnim znakom, obvezne tudi snežne verige med sneženjem. Pomembno je opozoriti, da so snežne verige dovoljene le na zglajenem snegu ali ledu, ne pa tudi na delno zasneženem vozišču ali ob prisotnosti snežne brozge. Vozniki s letnimi pnevmatikami na sneženi cesti se lahko kaznujejo zaradi neustrezne zimske opreme.

Vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t morajo biti od 1. novembra do 15. aprila, ne glede na vremenske razmere, opremljena z zimskimi pnevmatikami na vsaj enem od pogonskih koles in imeti v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonsko os. Minimalna globina profila pnevmatik za vozila nad 3,5 t je 5 mm.

Nemčija

V Nemčiji ni določenega datuma za obvezno zimsko opremo. Ta postane obvezna ob zimskih voznih razmerah, kot so sneženje, zglajen sneg, snežna broza in poledica. Vozila morajo biti v takih razmerah opremljena s štirimi zimskimi pnevmatikami (priporočena minimalna globina profila je vsaj 4 mm). V Nemčiji velja za zimsko pnevmatiko tista, ki na bočnici nosi simbol snežinke v obrisu triglave gore, ne zgolj oznake M+S.

Za tovorna vozila nad 3,5 t je predpisana uporaba zimskih pnevmatik vsaj na pogonskih oseh.

Italija

Od leta 2011 ima vsaka italijanska regija avtonomijo pri določanju zahtev za zimsko opremo na cestah na svojem območju. Večina regij v severnem in osrednjem delu Italije se je odločila za obvezno uporabo zimske opreme v določenem obdobju. Ta zahteva vključuje uporabo bodisi štirih zimskih pnevmatik ali štirih letnih pnevmatik z dodatnimi snežnimi verigami v opremi.

Na avtocestah Trst–Benetke in Palmanova–Udine–Trbiž v pokrajini Furlanija-Julijska krajina je obvezna uporaba zimske opreme od 15. novembra do 15. aprila. Enako velja tudi za večino drugih regionalnih cest v tej regiji, čeprav na določenih regionalnih cestah zakon zahteva zimsko opremo le med 15. novembrom in 31. marcem.

Hrvaška

Od 15. novembra do 15. aprila morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo na določenih hrvaških avtocestah, ne glede na vremenske razmere. To velja za avtoceste A1: Zagreb–Maslenica, A2: Zagreb–Macelj, A3: Bregana–Zagreb–Bajakovo, A4: Zagreb–Goričan, A5: Sredanci–Osijek in A6: Reka–Bosiljevo. Na preostalih cestah po Hrvaškem mora biti zimska oprema uporabljena v primeru zimskih voznih razmer. Enako velja za že navedene ceste v primeru sneženja pred ali po obdobju od 15. novembra do 15. aprila.

Madžarska

V Madžarski ni zakonsko določenih zahtev glede zimske opreme. V primeru močnega sneženja ali večje količine snega pa je obvezna uporaba snežnih verig na pogonskih kolesih. V takih primerih se zahteva uporaba snežnih verig že ob prehodu meje.

Švica

V Švici ni določenega obdobja, ko je obvezna zimska oprema, vendar je nujna ob zimskih voznih razmerah. Zimska oprema vključuje namestitev štirih zimskih pnevmatik. V primeru, da prometni znak zahteva uporabo snežnih verig, to velja za vsa vozila, razen tista, ki imajo štirikolesni pogon.

Francija

Uporaba zimske opreme v Franciji je obvezna med 1. novembrom in 31. marcem na območju hribov Alp, Korzike, Jure, Pirenejev in Vogezov. Zimsko opremo vključujejo zimske pnevmatike z minimalno 3,5 mm profila, označene z M+S, ali letne pnevmatike z verigami v prtljažniku. Prav tako so dovoljene tekstilne verige. Od 1. novembra 2024 bodo morale zimske pnevmatike nositi oznako 3PMSF (trije vrhovi s snežinko).

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu