Praktična, elegantna, športna in prostorna: nova Opel Astra Sports Tourer

Objavljeno: 8. 12. 2021

Po septembrski svetovni premieri in le dober teden po slovenski predstavitvi petvratne Astre je Opel danes odgrnil zastor tudi s težko pričakovane karavanske različice – povsem nove Astre Sports Tourer.

  • Premiera: prvi Oplov karavan s pečatom drznega in čistega oblikovalskega pristopa
  • Elektrificirana: različica Sports Tourer bo prvič na voljo z dvema stopnjama hibridnega pogona
  • Prostorna: praktičen prtljažnik razvaja z več kot 1600 litri prostora za prtljago
  • Pametna: premično prtljažno dno ‘Intelli-Space’ za optimalno prilagajanje prostora
  • Značilna: obraz znamke Opel Vizor in digitalni kokpit Pure Panel
  • Daleč spredaj: v razred kompaktnih karavanov prinaša Intelli-Lux Pixel LED® žaromete
  • Preprosto najprijetnejša: ergonomski sedeži AGR za optimalno udobje in oporo

Po septembrski svetovni premieri in le dober teden po slovenski predstavitvi petvratne Astre je Opel danes odgrnil zastor tudi s težko pričakovane karavanske različice – povsem nove Astre Sports Tourer. Novinka bo na voljo z dvema stopnjama priključnega hibridnega električnega pogona, s čimer bo postala prvi elektrificiran karavan nemškega avtomobilskega proizvajalca. Nova Astra Sports Tourer obenem nadaljuje Oplovo uspešno tradicijo kompaktnih karavanov, ki se je začela pred skoraj 60 leti z modelom Kadett Caravan, prvim tovrstnim avtomobilom nemške znamke v tem razredu.

Poleg električnega pogona bo nova Astra Sports Tourer na voljo tudi z zelo učinkovitimi bencinskimi in dizelskimi motorji. Zmogljivost sega od 81 kW (110 KM) do 96 kW (130 KM) pri bencinskih in dizelskih različicah ter do 165 kW (225 KM) sistemske moči pri priključno hibridnem pogonu. Bencinske in dizelske motorje standardno dopolnjuje šeststopenjski menjalnik, z zmogljivejšimi motorji pa je na voljo tudi osemstopenjski avtomatski menjalnik (pri priključnih hibridih je elektrificiran).

“Nova Astra Sports Tourer je vsestransko vozilo nove dobe – je elektrificirana, digitalizirana in zasnovana tako, da navdušuje,” pravi Oplov izvršni direktor Uwe Hochgeschurtz. “Našo dolgoletno tradicijo kompaktnih karavanov združujemo znajnovejšimi inovacijami, kot je električna priključna hibridna tehnologija. Prepričani smo, da bo fantastičen videz Sports Tourerja Oplu pridobil nove kupce.”

Nova praktična Astra Sports Tourer z dimenzijami 4642 * 1860 * 1480 milimetrov (d * š * v) in višino zadnjega praga približno 600 mm še dodatno krepi Oplovo vodstvo in ugled na trgu karavanov ter obenem kaže izjemen talent za izbiro učinkovite opreme. Zaradi izjemno kratkega prednjega previsa in kljub precej daljši medosni razdalji 2732 mm (+70 mm), ki je celo 57 mm daljša kot pri novi petvratni Astri, je skupna dolžina za 60 mm krajša od dolžine prejšnjega modela.

Prilagodljiv prtljažnik: pomično tovorno dno ‘Intelli-Space’

Prtljažnik nove Astre Sports Tourer ponuja do 608 litrov uporabnega prostora za shranjevanje, če so naslonjala zadnjih sedežev v pokončnem položaju, ko pa jih uporabnik poklopi, ima na voljo kar 1634 litrov – veliko prostora omogoča preprosto namestitev boksa za prevoz srednje velikega psa. Poleg tega je pri poklopljenih naslonjalih zadnjih sedežev, deljivih v razmerju 40 : 20 : 40 (serijska oprema), dno povsem ravno. Tudi z litij-ionsko baterijo pod tlemi zagotavljata priključni hibridni različici nadvse priročen prtljažnik s prostornino več kot 548 oziroma 1574 litrov.

Za optimalno prilagajanje prostornine prtljažnika različic, ki jih poganja motor z notranjim zgorevanjem, je za doplačilo na voljo sistem ‘Intelli-Space’. To pomično prtljažno dno je možno z eno roko preprosto nastaviti v visok ali nizek položaj ter ga pritrditi pod kotom 45 stopinj. Poleg tega je za še večje udobje mogoče shraniti izvlečno prekrivalo prtljažnika, ko je premično dno v zgornjem in spodnjem položaju – v nasprotju s konkurenčnimi modeli, pri katerih je to možno samo, ko je dno v zgornjem položaju.

Nova Astra Sports Tourer s sistemom ‘Intelli-Space’ lahko olajša življenje tudi v primeru prazne pnevmatike. Komplet za popravilo pnevmatik in prva pomoč sta shranjena v dobro premišljenih predalih pod dnom, ki sta dostopna iz prtljažnika ali zadnjega sedeža. To pomeni, da ju lahko dosežete, ne da bi morali v celoti raztovoriti prtljažnik. Seveda se prtljažna vrata samodejno odpirajo in zapirajo z gibom noge pod zadnjim odbijačem.

Prvi karavan z drznim in čistim pečatom: nova Astra Sports Tourer z Oplovim vizirjem in čisto armaturno ploščo

Elegantna nova Astra Sports Tourer tako kot petvratna sestra prinaša pravi oblikovalski izraz in je obenem prvi Oplov karavan s pečatom drznega in čistega oblikovanja znamke. Opel Vizor je novi obraz znamke in sledi Oplovemu kompasu: navpična in vodoravna os – oster pregib na pokrovu motornega prostora in grafična izvedba dnevnih luči v obliki krila – se sekata z Oplovim bliskom v sredini. Vizor, ki se razteza po celotnem prednjem delu, brezhibno vključuje tudi tehnologije, kot so prilagodljivi žarometi Intelli-Lux Pixel LED® žarometi in naprej usmerjena kamera.

Na zadnjem delu se Oplov kompas ponovi s sredinsko nameščenim bliskom, navpično poravnano tretjo zavorno lučjo in izjemno vitkimi zadnjimi lučmi. Te so enake kot pri petvratni različici, kar še dodatno poudari sorodstvene vezi v Astrini družini.

Tudi notranjost odraža velik korak naprej. Uporabniški vmesnik (HMI) povsem digitalne armaturne plošče Pure Panel zagotavlja čisto in intuitivno izkušnjo. Upravljanje poteka prek izjemno širokega zaslona na dotik, tako kot pri pametnem telefonu. Pomembne nastavitve, na primer upravljanje klimatske naprave, je še vedno mogoče neposredno izbrati z nekaj stikali. Tudi kabli niso potrebni, saj je mogoče novo generacijo multimedijskih sistemov za informacije in razvedrilo brezžično povezati z združljivimi pametnimi telefoni prek aplikacij Apple CarPlay in Android Auto, ki sta na voljo že v osnovni različici.

Luč na poti kompaktnih karavanov: edinstveni žarometi Intelli-Lux Pixel LED®

Nova Astra Sports Tourer je zelo radodarna tudi s tehnologijami, ki jih prinaša v segment kompaktnih karavanov. Eden od vrhuncev obsežne ponudbe je najnovejša različica prilagodljivih žarometov brez bleščanja Intelli-Lux Pixel LED®. Sistem prihaja neposredno iz Oplovih najzmogljivejših modelov Insignia in Grandland, s 168 elementi LED pa je vodilni v kompaktnem razredu in razredu srednje velikih vozil.

Izjemno udobno sedenje je značilno za znamko Opel. Prednja sedeža nove Astre Sports Tourer, ki so ju razvili v Oplu, imata certifikat AGR (Akcija za zdrav hrbet). Izjemno ergonomska sedeža se uvrščata v sam vrh tega, kar ponuja kompaktni razred, saj sta na voljo tudi s širokim naborom nastavitev – od električne izbire nagiba do elektropnevmatske ledvene opore. Če sta oblazinjena z usnjem nappa, omogočata celo prezračevanje in masažo, prav tako je na voljo ogrevanje prednjih in zadnjih sedežev.

Za dodatno podporo vozniku skrbijo najsodobnejši asistenčni sistemi, kot sta projekcijski zaslon Intelli-HUD in sistem Intelli-Drive 2.0 iz ponudbe opreme za doplačilo. Sistem za zaznavanje odmika rok z volana poskrbi, da je voznik ves čas vključen v dogajanje.

Objava cenikov in začetek prodaje sta predvidena kmalu po novem letu, prihod prvih vozil v Slovenijo pa pričakujemo v drugem kvartalu leta 2022

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu