Opel Vivaro-e HYDROGEN – električno vozilo z gorivnimi celicami za vožnjo brez emisij

Objavljeno: 23. 6. 2022

Opel Vivaro-e HYDROGEN je idealno lahko gospodarsko vozilo za stranke, ki želijo prevoziti dolge razdalje ali morajo vozilo oskrbeti z energijo v nekaj minutah

  • Vodik kot gorivo: tri minute polnjenja za doseg do 400 km (po WLTP1)
  • Vivaro-e kot osnova: sistem gorivnih celic v motornem prostoru, rezervoarji za vodik nadomeščajo baterijo
  • Pametna zasnova: prednosti pri zmogljivosti in vzdržljivosti
  • Pionirska vloga: Stellantis kot prvi na cesto pošilja lahka gospodarska vozila z vodikovim pogonom
  • Izdelano v Nemčiji: Vivaro-e HYDROGEN je sestavljen v Rüsselsheimu


Opel Vivaro-e HYDROGEN
je idealno lahko gospodarsko vozilo za stranke, ki želijo prevoziti dolge razdalje ali morajo vozilo oskrbeti z energijo v nekaj minutah. Vivaro-e HYDROGEN z električnim pogonom je električno vozilo na vodikove gorivne celice s priključno baterijo. Tehnologija je tako kompaktna, da v primerjavi z običajnimi pogonskimi sklopi ne zahteva nobenih kompromisov glede tovornega prostora. Doseg znaša do 400 kilometrov (po WLTP1), polnjenje z vodikom pa traja le tri minute – približno toliko, kot je potrebno za polnjenje običajnega vozila z dizelskim ali bencinskim motorjem. Vozilo ponuja do 6,1 kubičnega metra prostornine za tovor, nosilnost 1000 kilogramov in 1000 kilogramov vlečne zmogljivosti. Vivaro-e HYDROGEN je na voljo v dolžinah M in L (4,95 in 5,30 m) in so ga že vključili v vozni park družbe Miele, nemškega proizvajalca vrhunskih gospodinjskih aparatov.

Pametna zasnova: velik doseg, nič emisij, hitro polnjenje


Vivaro-e HYDROGEN temelji na baterijsko električnem Oplu Vivaru-e, “mednarodnem dostavniku leta 2021”. Način delovanja Vivara-e HYDROGEN je načeloma preprost: gorivna celica iz vodika in zraka proizvaja električno energijo za pogon elektromotorja. Edini produkt te reakcije je čista vodna para iz izpušnih plinov.

Priključna zasnova gorivne celice Vivara-e HYDROGEN omogoča integracijo celotnega sistema gorivnih celic z obstoječim pogonskim motorjem pod pokrovom motornega prostora. Poleg tega baterijo Vivara-e BEV (baterijsko električno vozilo) nadomeščajo trije rezervoarji za vodik s tlakom 700 barov in prostornino za 4,4 kg vodika.


Gorivna celica z močjo 45 kW lahko proizvede dovolj energije za daljše odseke vožnje po avtocesti, medtem ko litij-ionska baterija s kapaciteto 10,5 kWh, nameščena pod prednjimi sedeži, zagotavlja dinamično največjo moč, ko jo voznik potrebuje, na primer pri zagonu in pospeševanju. Ker baterija pokriva potrebe po moči v takih primerih, lahko gorivna celica vedno deluje v optimalnih pogojih. Vivaro-e HYDROGEN izkorišča tudi regenerativno zaviranje, možnost priključitve pa omogoča zunanje polnjenje baterije, če je to potrebno, npr. na polnilni postaji, kar zagotavlja 50 km čistega električnega dosega. Trifazni vgrajeni polnilnik (11 kW) in kabel za polnjenje Mode 2 sta del serijske opreme.

Pripravljen na vse: dve dolžini in do 6,1 m3 prostora za tovor


Vivaro-e HYDROGEN je zaradi pametne izvedbe brez sklepanja kompromisov glede prostora povsem primerljiv z različicami z motorjem z notranjim zgorevanjem: za tovor je na voljo do 5,3 (velikost M) ali 6,1 m3 (velikost L) prostora. Nosilnost električnega lahkega gospodarskega vozila na gorivne celice znaša 1000 kg. Drsna vrata na obeh straneh in zadnja vrata omogočajo preprosto natovarjanje in raztovarjanje.

Tako kot bližnji sorodnik na baterijski električni pogon in tisti z motorji z notranjim zgorevanjem tudi Vivaro-e HYDROGEN ponuja nenavadno širok nabor sistemov za pomoč vozniku, ki povečujejo varnost. Oprema vključuje 180-stopinjsko panoramsko kamero za vzvratno vožnjo, opozarjanje na mrtve kote in parkirne senzorje (sistem Park pilot) spredaj in zadaj.


Informativno-razvedrilni sistem Multimedia Navi Pro omogoča glasovno upravljanje ali uporabo z barvnim zaslonom na dotik ter je združljiv z aplikacijama Apple CarPlay in Android Auto. Navigacijski sistem vključuje zemljevid Evrope, dinamično vodenje po poti in upoštevanje prometnih opozoril TMC. Uporabniki lahko med polnjenjem ohladijo ali ogrejejo vozilo prek storitve “OpelConnect” in programirajo čase polnjenja z aplikacijo “myOpel”.

V oddelku za posebna Oplova vozila (Opel Special Vehicles – OSV) v Rüsselsheimu začenjajo s proizvodnjo vozil Opel Vivaro-e HYDROGEN v polnem obsegu. Opel in Stellantis imata več kot 20 let izkušenj pri razvoju električnih vozil na vodikove gorivne celice.

Z novim Vivarom-e HYDROGEN Opel nadaljuje svojo elektrifikacijsko ofenzivo. Kupci imajo možnost izbire pogonske zasnove iz Oplove ponudbe lahkih gospodarskih vozil, ki ustreza njihovi uporabi. Vivaro-e HYDROGEN dopolnjuje baterijska električna lahka gospodarska vozila Combo-e Cargo, Vivaro-e in Movano-e. Opel bo do leta 2024 ponudil elektrificirano različico vsakega modela osebnega in lahkega gospodarskega vozila.1 Doseg je bil določen v skladu z metodologijo za preskusni postopek WLTP (R (ES) št. 715/2007, R (EU) št. 2017/1151). V vsakdanjih razmerah se lahko dejanski doseg razlikuje in je odvisen od različnih dejavnikov, zlasti od načina vožnje, značilnosti poti, zunanje temperature, uporabe ogrevanja in klimatske naprave ter predhodnega ogrevanja oziroma hlajenja vozila.

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu