Kdaj zimske gume zamenjati za poletne in kakšne gume sploh izbrati?

Objavljeno: 7. 3. 2023

Idealen čas za menjavo zimskih gum na poletne je takrat, ko se povprečna dnevna temperatura dvigne nad 7 stopinj Celzija.

Menjava zimskih gum na poletne je ključna odločitev, ki jo morajo vozniki sprejeti, ko se zima konča in prihaja pomlad. Zamenjava gum je pomembna, ker poletne gume zagotavljajo boljši oprijem na suhem in mokrem asfaltu, medtem ko so zimske gume bolj primerne za hladne in zasnežene razmere.


Kdaj menjati zimske gume?

Idealen čas za menjavo zimskih gum na poletne je takrat, ko se povprečna dnevna temperatura dvigne nad 7 stopinj Celzija. Poletne gume so namreč izdelane iz mehkejše gume, ki se bolje obnaša na višjih temperaturah, medtem ko se zimske gume ob višjih temperaturah hitreje obrabijo, kar lahko privede do nevarne vožnje.

Priporočila za menjavo zimskih gum na poletne:

Ne čakajte preveč dolgo: Menjavo gum je priporočljivo opraviti takoj, ko se temperatura povzpne nad 7 stopinj Celzija. Če boste zamenjali gum prepozno, lahko to povzroči nevarnost na cesti, saj se zimske gume ob višjih temperaturah slabo obnašajo.

Preverite tlak v gumah: Preden zamenjate gume, preverite tlak v pnevmatikah. Tlak mora biti v skladu z navodili proizvajalca. Preverjanje tlaka v gumah je pomembno, saj lahko prenizek tlak povzroči slabši oprijem na cesti.

Preverite stanje gum: Preden zamenjate gume, preverite tudi njihovo stanje. Gume morajo biti brez vidnih poškodb, vključno z razpokami, zarezami ali poškodbami bočnic. Če opazite kakršne koli poškodbe, je priporočljivo zamenjati gumo.

Bodite pozorni na vozne razmere: Ne glede na to, ali imate zimske ali poletne gume, je pomembno, da ste vedno pozorni na vozne razmere. V primeru dežja, sneženja ali zdrsa na cesti, lahko poletne gume še vedno povzročijo težave. Zato je pomembno, da vozite previdno in prilagodite svojo hitrost razmeram na cesti.

V zaključku, menjava zimskih gum na poletne je pomembna odločitev, ki jo je treba sprejeti ob prihodu pomladi. Poletne gume zagotavljajo boljši oprijem na suhem in mokrem asfaltu, medtem ko so zimske gume bolj primerne za hladne in zasnežene


Kako izberemo pravo gumo?

Izbira prave gume za vaš osebni avtomobil je ključnega pomena za varno in udobno vožnjo.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri prave gume:

Preverite dimenzije: Preden izberete gumo, morate preveriti dimenzije, ki jih potrebujete za vaše vozilo. To lahko najdete v ročnem priročniku vašega avtomobila ali na strani vaše trenutne gume.

Razmislite o vrsti gume:

Obstajajo tri vrste gum: letne, zimske in celoletne. Letne gume so najbolj primerne za vožnjo po suhem in mokrem terenu v toplejših mesecih, zimske gume pa so bolj primerne za vožnjo po snegu in ledu. Celoletne gume so nekakšen kompromis med letnimi in zimskimi gumami, ki jih lahko uporabljate skozi celo leto, vendar niso vedno najboljša izbira za ekstremne vremenske razmere.

Preverite oznake kakovosti:Gume imajo oznake kakovosti, ki označujejo njihovo zmogljivost pri različnih pogojih. Te oznake vključujejo oznake hitrosti, nosilnosti, oprijema na mokrem terenu in hrupnost. Preverite oznake na gumah, da boste našli gumo, ki ustreza vašim potrebam.

Primerjajte cene:

Ko ste izbrali nekaj gum, primerjajte cene različnih prodajalcev. Vedno pa se prepričajte, da kupujete gume od uglednih prodajalcev, ki prodajajo kakovostne izdelke.

Bodite pozorni na servisne zahteve:

Poskrbite, da izberete gumo, ki ustreza servisnim zahtevam vašega avtomobila. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodb avtomobila ali neustreznega delovanja gume.

Preverite svoj način vožnje:

Razmislite o svojem načinu vožnje in kje največkrat vozite. Če veliko vozite po avtocestah, boste morda želeli gumo z boljšo zmogljivostjo pri visokih hitrostih. Če pa veliko vozite po mestu, se lahko odločite za gumo z boljšim oprijemom pri nizkih hitrostih.

S temi nasveti boste lažje izbrali pravo gumo za vaš osebni avtomobil.

Če imate kakršna koli vprašanja, se oglasite v našem Oplovem pooblaščenem servisu kjer vam bomo podali vse odgovore na vaša vprašanja hkrati pa vam uredimo tudi montažo novih metlic brisalcev.

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu