Kaj narediti, ko pnevmatika zaplava?

Objavljeno: 2. 3. 2021

V manj ugodnih vremenskih razmerah, ki jih spremlja dež,
se tudi na cestah srečujemo z lužami, ki prinašajo nevarnost aquaplaninga.

V primeru splavanja gre za nastajanje tanke plasti vode (vsaj 2,5 mm), kar posledično pripelje do izgube stika pnevmatike s podlago, zdrsa ali do izgube nadzora nad vozilom. Za preprečevanje drsenja avtomobila je v prvi vrsti pomembno prepoznavanje le-tega, temu sledi pravilno ukrepanje. Pri aquaplaningu gre za hitrejše vrtenje pogonskih koles, hiter dvig vrtljajev (v prazno), neučinkovitost volana ter zanašanje vozila.

Nasveti:

  • Ko pride do splavanja, ostanite mirni in se izogibajte pritiskom na zavorni pedal. Počasi popustite pedal plina. Še bolje, s pritiskom pedala sklopke prekinete navor na pogonskih kolesih. Ko kolesa dobijo oprijem, ponovno prevzemite nadzor nad vozilom. Pri tem volana nikakor ne obračajte sunkovito!
  • Splavanju se lahko izognete s spremljanjem razmer na cesti ter primerno hitrostjo vožnje na mokri podlagi.
  • Pomembno vlogo igra pravilna izbira pnevmatik. Zanje je potrebna enakomerna porazdelitev pritiska tekalne površine pnevmatik na cestišče, ki izboljšujejo odvajanje vode ter poskrbijo za odpornost proti splavanju.


Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu