TRADICIJA JE NAVDIH ZA OPLOVO PRIHODNOST: OPLOV KOMPAS IN OPLOV VIZIR

Objavljeno: 11. 10. 2018

KONCEPT ZNAMKE OPEL GT X EXPERIMENTAL KAŽE NEKAJ KLJUČNIH POTEZ, KAKŠNI BODO MODELI AVTOMOBILSKEGA PROIZVAJALCA S SEDEŽEM V RÜSSELSHEIMU V...

  • Kompas, ki kaže prihodnost: od Opel Mante leta 1970 do koncepta GT X Experimental
  • Od ‘kul’ učinka do ‘kul’ videza: puristična maska postaja ključni oblikovni element
  • Inovativne rešitve: Oplov vizir pristaja električnim in avtonomnim avtomobilom

Rüsselsheim. Koncept znamke Opel GT X Experimental kaže nekaj ključnih potez, kakšni bodo modeli avtomobilskega proizvajalca s sedežem v Rüsselsheimu v dvajsetih letih tega stoletja. Glavna elementa nove filozofije oblikovanja zunanjosti sta tako imenovana Oplov kompas in Oplov vizir, oba pa sta tesno povezana z legendarnimi modeli iz bogate Oplove preteklosti – kot je bila Opel Manta prve generacije. Novi Oplov vizir pa ni samo oblikovni element, obenem predstavlja vstopnico v svet električne in avtonomne vožnje, Oplovim modelom pa zagotavlja pečat ‘pripravljenosti na prihodnost’, saj so v njem vgrajeni senzorji in kamere, brez katerih si ne predstavljamo sodobnih vozil.

Opel v vseh teh letih ni le zagotovil sodobnih tehnologij širšemu krogu uporabnikov – iz množice je znamka izstopala tudi z legendarnimi presežki avtomobilske industrije, kot je bila ob svojem prihodu na trg leta 1970 Manta prve generacije. Popolna sorazmerja, čiste poteze, nizka bočna linija, dolg pokrov motornega prostora ob kratkem zadnjem delu – vse te značilnosti so Manti zagotovile izjemno športen videz. Jasnemu, osupljivemu oblikovanju prednjega dela brez odvečnih elementov je dajala poseben pečat široko raztegnjena črna maska z dvojnimi žarometi in kromiranim okvirjem, ki je bila odličen vir navdiha današnjim Oplovim oblikovalcem. Manta je predstavila številne značilnosti, ki so zdaj zbrane pod imenom Oplov kompas: sredinski pregib na pokrovu motornega prostora kot navpična os in dvojna žarometa kot vodoravna os – v sečišču obeh osi pa ponosno kraljuje Oplov blisk.

Ta jasna struktura, globoko zakoreninjena v Oplovi dediščini, je dobila novo priložnost in je izpopolnjena vključena v novi konceptni model Oplove znamke – GT X Experimental. Oplov kompas ponovno razvršča oblikovne elemente vzdolž dveh poudarjenih osi, ki se sekata v blisku. Legendarni emblem je zdaj v žarišču še bolj kot kadarkoli doslej. Ostra, izjemno čista linija sredinskega pregiba na pokrovu motornega prostora je navpična os, podaljšana pod blisk. Pri konceptu GT X Experimental vodoravno os simbolizirajo značilno Oplove dnevne luči v obliki krila in ta oblikovni pečat bo zaznamoval tudi vsa prihodnja Oplova vozila. Zadnji del povzema oblikovanje prednjega dela in kaže čisto izvedbo Oplovega kompasa, blisk pa predstavlja trdno sidro vodoravne linije zadnjih luči v obliki krila in navpične linije od strešne antene v obliki plavuti do poudarjenega pregiba v odbijaču.

Od ‘kul’ učinka do ‘kul’ videza

V skladu s tematsko zasnovo prednjega dela Mante in pristopom ustvarjanja čim bolj čistega dizajna so Oplovi oblikovalci ustvarili nov obraz znamke, ki odraža pionirski duh znamke: Oplov vizir. Videti je kot v širino raztegnjen enojni črn modul, ki združuje sistem prednje osvetlitve in emblem znamke. In medtem ko je Mantina puristična maska služila predvsem hlajenju 1,6- in 1,9-litrskih motorjev z notranjim zgorevanjem, bo imel Oplov vizir, ki bo v prihodnje zamenjal klasično masko, drugačne funkcije in bo izpolnjeval različne zahteve, povezane s prihodnostjo mobilnosti.

Glede na električni pogon koncepta GT X Experimental, ki ga napaja akumulator z energijo 50 kilovatnih ur in z induktivnim polnjenjem, klasičnemu območju z rešetko hladilnika ni več treba zagotavljati pretoka zraka za hlajenje motornega prostora. Zdaj je Oplov vizir popoln samostojen modul z vsemi najpomembnejšimi tehnološko naprednimi elementi, kot so kamere in senzorji asistenčnih sistemov in funkcij za avtonomno vožnjo, najsodobnejša različica LED matričnih žarometov, dnevne luči v obliki krila in Oplov blisk s svetili LED, ki z različnimi barvami pod temno zasenčenim pleksi steklom kaže stanje delovanja vozila. Novi značilni Oplov vizir bo eden ključnih oblikovnih elementov vseh Oplovih modelov v dvajsetih letih tega stoletja.


Obiščite našo poslovalnico Kolmanič & Dokl, Industrijska ulica 1, 9000 Murska Sobota in si oglejte bogato ponudbo vozil Opel.

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu