Športen in pustolovski Opel Grandland X

Objavljeno: 22. 3. 2018

Zmogljiv avto s prvorazrednimi možnostmi ter vrhunsko dodatno opremo!

  • Šik in prostoren: športen slog z dovršenimi proporci in obilico prostora
  • Vrhunski oprijem: IntelliGrip za najboljši možen prenos moči na vseh podlagah
  • Varen in sproščujoč: ultra-sodobni asistenčni sistemi, pet zvezdic Euro NCAP
  • Zmogljiv in varčen: učinkoviti motorji zagotavljajo zabavno in živahno vožnjo
  • Ultimativno udobje: Opel Grandland X Ultimate je standardno opremljen z vrhunskimi tehnologijami
  • Glava družine: po Mokki X in Crosslandu X še tretji Oplov model X


Rüsselsheim/San Sebastián. Sodobne dinamične poteze, privlačen terenski videz in višji sedežni položaj z odlično vidljivostjo v vse smeri, značilno za športne terence, ter pestra paleta vrhunskih tehnologij ob obilici prostora in udobja za do pet dogodivščin željnih potnikov – to je Opel Grandland X. Novinec je pravi izzivalec v cvetočem segmentu športnih terencev. Samo v kompaktnem razredu se je delež SUV-jev povečal s sedmih odstotkov leta 2010 na današnjih skoraj 20 odstotkov. Idealno opremljeni Grandland X, ki je pred kratkim zapeljal v prodajne salone, je tretji član Oplove družine X, v kateri se je skladno z velikimi pričakovanji pridružil Crosslandu X in prodajni uspešnici Mokki X.

Pod motornim pokrovom Grandlanda X je lahko novi 2,0-litrski dizelski motor s 130 kW/177 KM iz vrha ponudbe (poraba pri novem evropskem voznem ciklu NEDC: mestna vožnja 5,3[1]–5,3 l/100 km, zunajmestna vožnja 4,51–4,6 l/100 km, kombinirano 4,81–4,9 l/100 km, emisije CO2 1261–128 g/km) v kombinaciji z novim, izjemno učinkovitim osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom. Vrhunska stopnja opreme “Ultimate” obenem obljublja izjemno raven udobja. Za vstopno ceno od 28.590 evrov (priporočena prodajna cena v Sloveniji) so uporabnikom na voljo tehnološko napredne funkcije, kot je opozarjanje na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili, ter ultra-sodobne tehnologije, na primer žarometi AFL LED in napredni parkirni pomočnik s 360-stopinjsko kamero – v sklopu standardne opreme! Za še večje udobje lahko kupci izberejo vrhunska ergonomska prednja sedeža s certifikatom AGR (Akcija za zdrav hrbet), usnjeno oblazinjenje in ogrevanje voznikovega, sovoznikovega in obeh zunanjih zadnjih sedežev. Za izjemne možnosti razvedrila in povezav jamči z aplikacijama Apple CarPlay in Android Auto združljivi sistem IntelliLink Navi 5.0 z osempalčnim barvnim zaslonom na dotik. Ustrezne pametne telefone je možno polniti brezžično. Različica Ultimate potnike standardno razvaja z vrhunskim zvočnim sistemom Denon, digitalni radio DAB+ pa poveča število dostopnih radijskih postaj in kakovost predvajanja. Vse to zaokroži dinamično oblikovanje Oplovega ‘kul’ kompaktnega SUV-ja, ki zagotovo pritegne poglede – še posebej v dvobarvni izvedbi s kontrastno črno streho, ki je na voljo za doplačilo. Cena za opremo “Ultimate” z 2.0 CDTI Start/Stop 130 kW/177 KM motorjem in 8-stopenjskim avtomatskim menjalnikom znaša 33.990 evrov.

Varna in zabavna vožnja z nadzorom oprijema IntelliGrip, ultra-sodobnimi sistemi za pomoč vozniku in živahnimi motorji

Vožnja z Grandlandom X je dinamična kot njegov videz, pri tem pa je najpomembneje, da je vožnja hkrati zabavna in varna v vseh letnih časih in na vseh podlagah. Za to ima zasluge tudi elektronski nadzor oprijema IntelliGrip – na voljo za doplačilo –, ki zagotavlja vrhunski oprijem in prenos moči na podlago v najrazličnejših voznih razmerah. Voznik lahko izbira med petimi voznimi načini. Sistem nato prilagodi porazdelitev navora prednjim kolesom in omogoči vrtenje koles ‘v prazno’, če je to potrebno. Tako poskrbi za najboljši oprijem in stabilno vodenje, ne glede na to, ali Grandland X vozi po snegu, blatu, pesku ali mokrih podlagah.

Grandland X razvaja s prvorazredno zbirko ultra-sodobnih asistenčnih sistemov za še bolj sproščeno vožnjo: opozarjanje na nevarnost naleta s samodejnim zaviranjem v sili in zaznavanjem pešcev, nadzor voznikove zbranosti, napredni parkirni pomočnik in kamera z zajemom v območju 360° so le nekatere od značilnosti. Za še večjo varnost so za doplačilo na voljo sistemi, kot je prilagodljivi regulator hitrosti s funkcijo za ustavljanje vozila: ta vzdržuje izbrano hitrost oziroma razdaljo do vozila, ki vozi spredaj, in po potrebi zavira do ustavitve ali pospešuje. Izjemno raven varnosti novega Grandlanda X je potrdila tudi najvišja ocena organizacije Euro NCAP s petimi zvezdicami. Novi Oplov SUV se je izkazal na vseh štirih varnostnih področjih: z zaščito odraslih potnikov in otrok v vozilu, z zaščito pešcev in s sistemi za pomoč vozniku.

Opel ponovno potrjuje svojo vodilno vlogo na področju tehnologij za osvetlitev, saj je Grandland X na voljo tudi z odličnimi prilagodljivimi žarometi AFL LED, ki so pri stopnji opreme Ultimate del standardne opreme. Funkcije, kot so osvetlitev odcepa, nadzor dolgih luči in samodejno nastavljanje višine svetlobnega snopa, jamčijo za optimalno osvetlitev ceste v vseh situacijah.

K varni in zabavni vožnji z Grandlandom X poleg elektronskega nadzora oprijema IntelligGrip, ki je na voljo za doplačilo, in številnih sistemov za pomoč vozniku prispevajo tudi živahni motorji. Trenutno lahko kupci izbirajo med tremi motorji z izjemno majhnimi emisijami CO2, kar omogoča ugodnosti pri davkih in varčno porabo goriva. Motorje lahko dopolnjuje sodoben šeststopenjski ročni ali avtomatski menjalnik z optimalno prilagojenim trenjem, sistem Start/Stop pa je del standardne opreme; dvolitrski dizelski motor iz vrha ponudbe je ekskluzivno opremljen z novim osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom z uglajenim prestavljanjem.

  • Najzmogljivejši 2,0-litrski dizelski motor razvije moč 130 kW/177 KM pri 3750 vrtljajih v minuti in največji navor 400 Nm pri 2000 vrtljajih v minuti. Z njim Grandland X pospeši od 0 do 100 km/h v 9,1 sekunde in lahko doseže največjo hitrost 214 km/h (poraba pri novem evropskem voznem ciklu NEDC: mestna vožnja 5,3[2]–5,3 l/100 km, zunajmestna vožnja 4,52–4,6 l/100 km, kombinirano 4,82–4,9 l/100 km, emisije CO2 1262–128 g/km).
  • 1,6-litrski dizelski motor z 88 kW/120 KM zagotovi največji navor 300 Nm pri 1750 vrtljajih v minuti (poraba goriva pri voznem ciklu NEDC: mestna vožnja 4,7–5,1 l/100 km, zunajmestna vožnja 3,5–4,2 l/100 km, kombinirano 4,0–4,6 l/100 km, emisije CO2 104–118 g/km).
  • Iz aluminija izdelani 1,2-litrski turbo bencinski motor z neposrednim vbrizgom goriva razvije moč 96 kW/130 KM in največji navor 230 Nm pri 1750 vrtljajih v minuti (poraba goriva pri voznem ciklu NEDC: mestna vožnja 6,0–6,4 l/100 km, zunajmestna vožnja 4,5–4,9 l/100 km, kombinirano 5,1–5,5 l/100 km, emisije CO2 117–127 g/km).

Športen, eleganten in udoben: takšen mora biti sodoben SUV

Ob živahnih voznih zmogljivostih k dobremu počutju pripomorejo elegantno oblikovanje, odlična oprema in obsežen paket tehnologij za informacije in razvedrilo.

Z dolžino 4477 milimetrov, širino 1856 milimetrov (brez zunanjih ogledal) in višino 1609 milimetrov je Opel Grandland X privlačen in robusten SUV iz vseh zornih kotov, odlikuje pa ga športna drža. Drzno masko nad prednjo zaščito podvozja ponosno krasi Oplov blisk. Kromirani krilci objemata simbol znamke in tečeta navzven proti vitkim žarometom LED z obliko dvojnega krila, optično razširita prednji del in poudarita zmogljivo, trdno držo Grandlanda X. Pokrov motornega prostora ima značilen Oplov pregib – izraz Oplovega oblikovanja, ki združuje ‘nemško natančnost in kiparsko umetnost’.

Pogled s strani razkrije privlačno kombinacijo očarljivosti trpežnega terenca in elegantnih potez. Mišičasto izraziti blatniki in zaščitne obloge na spodnjem delu karoserije zagotavljajo Grandlandu X terenski videz. Za kontrast čiste linije in prefinjeno ‘rezilo’ na spodnjem delu vrat Grandlanda X nezmotljivo uvrščajo v Oplovo družino. Za doplačilo je na voljo izvedba v dveh barvah, ki s kontrastno črno streho poskrbi za dodaten osebni pečat. Za poseben poudarek tekočega prehoda strehe v karoserijo poskrbi ‘prelomni’ stebriček C, ki obenem ustvari dinamično povezavo z zadnjim delom vozila. Pogled na Grandlanda X z zadnje strani do zadnje podrobnosti razkrije bistvo oblikovanja športnega terenca: široka drža, srebrna zaščita podvozja z integriranima izpušnima cevema na levi in desni, zaščitne obloge in vitke zadnje LED luči poudarijo športno mišičast značaj vozila.

Enake odlike odraža tudi notranjost Grandlanda X: armaturna plošča in sredinska konzola z zaslonom na dotik sta pregledno oblikovani in vodoravno usmerjeni proti vozniku. Srednji del konzole s tremi vodoravnimi vrsticami stikal omogoča hitro in intuitivno upravljanje sistema za informacije in razvedrilo, klimatske naprave in funkcij podvozja. Površine v notranjosti ob dotiku zagotavljajo prvorazreden občutek ter voznika in potnike na vseh sedežih razvajajo z dobrim počutjem in udobjem. Obenem za športne terence značilen višji sedežni položaj poskrbi za odlično vidljivost ter olajša vstopanje in izstopanje. Panoramska steklena streha (oprema za doplačilo) preplavi notranjost s svetlobo in zagotavlja izjemen pogled v nebo. Tipično Oplovo udobje zagotavljajo ergonomski sedeži s certifikatom AGR (Akcija za zdrav hrbet), ogrevan volanski obroč ter ogrevanje prednjih in zadnjih sedežev.

Dolga medosna razdalja – 2675 milimetrov – poveča občutek prostornosti in zagotavlja udobno namestitev za do pet potnikov v kompaktnem športnem terencu. Tudi v prtljažniku s prostornino od 514 do 1652 litrov je dovolj prostora za prtljago in športno opremo, zato se Opel Grandland X brez težav pomeri celo z najprostornejšimi karavani v kompaktnem segmentu. Glede na izbrano opremo je lahko dostop do prtljažnika nadvse preprost in udoben, saj za električni pomik s senzorjem opremljenih prtljažnih vrat zadošča zamah z nogo pod zadnjim odbijačem.

Kot je značilno za Oplove modele, čaka voznika in sopotnike v Grandlandu X vrhunska povezljivost z najnovejšo generacijo sistemov IntelliLink, ki so združljivi z vmesnikoma Android Auto in Apple CarPlay (slednjega Google še ne omogoča v Sloveniji), ter osebnim pomočnikom za povezave in storitve OnStar z dodatnimi storitvami, kot sta rezervacija hotelske sobe[3] in iskanje parkirnega prostora[4]. Za polnjenje pametnih telefonov je na voljo brezžično induktivno polnjenje. Glasbeni navdušenci, ki želijo uživati v izjemni zvočni izkušnji, lahko izberejo vrhunski zvočni sistem Denon z osmimi zvočniki in ‘subwooferjem’.

[1] S pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom.

[2] S pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom.

[3] Prek booking.com. Potrebna sta e-poštni naslov in kreditna kartica.

[4] Prek možnosti Parkopedia.
Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu