Reševanje poplavljenega avtomobila. DA ali NE?

Objavljeno: 26. 9. 2023

Popolnoma poplavljeni avtomobili: So res odpisani?

Poplave, kot smo jih doživeli v začetku avgusta, so prinesle ne le ogromno škodo na infrastrukturi in nepremičninah, temveč tudi našim vozilom. Voda, blato in druge nečistoče so zajele številne avtomobile, postavljene na ceste, parkirišča, dovoze in garaže, ter povzročile resno težavo, kako ravnati s poplavljenim avtomobilom. V tem članku bomo raziskali, kaj storiti, ko se soočimo s tovrstno situacijo, in kako prepoznati, ali je avtomobil še mogoče rešiti ali je bolje, da ga odpeljemo na odpad.

Pogojno rešljivi delno poplavljeni avtomobili

Prva pomembna razmejitev je med avtomobili, ki niso bili povsem poplavljeni, ter tistimi, ki so bili v celoti prekriti z vodo. Če je avto delno poplavljen, na primer z vdorom meteorne vode ali če voda ni segla prek motornega dela, obstaja možnost za rešitev.

Strokovnjaki iz AMZS (Avto-moto zveza Slovenije) poudarjajo nujnost takojšnjega odklopa akumulatorja. Zaščitimo avto pred morebitnimi električnimi poškodbami, saj je vsak vstop vode v elektronske module vozila lahko nepopravljiva škoda. Moderni avtomobili ohranjajo naprave pod napetostjo tudi, ko so v mirovanju.

Naslednji korak je obisk preverjene servisne delavnice, kjer bodo odstranili in preverili zmočene dele ter ugotovili, katere komponente je voda poškodovala. Tudi če se zdi, da je avto suh, je nujno, da ostane odklopljen, saj je v sodobnih avtomobilih obilo občutljive elektronske opreme, ki je nameščena v dno vozila, pod preprogo in v osrednjem tunelu.

Zavedati se moramo, da elektronski deli v kabini niso zaščiteni z dodatnimi tesnili, zato je potrebno vlago čim prej odstraniti in posušiti.

Popolnoma poplavljeni avtomobili: So res odpisani?

Kljub hudim poplavam so se hitro pojavili nepridipravi in špekulanti, ki so prodajali poplavljene avtomobile. Oglasi so v nekaterih primerih ponujali vozila po nizkih cenah, drugi pa po pretirano visokih. Vendar so vsaj pošteno opozorili, da so bili avtomobili poplavljeni. Ključno vprašanje se poraja pri tistih vozilih, pri katerih prodajalci zamolčijo, da so bili poplavljeni.

Strokovnjaki opozarjajo, da tudi če se zdi, da je avto po nakupu v redu, se zaradi vdora vode lahko kasneje pojavijo težave z rjo, stikali, konektorji in drugimi mehanskimi ter električnimi komponentami. Previdnost je zato nujna, še posebej pri avtomobilih višjih cenovnih razredov, kjer se popravilo lahko izplača.

Prihodnost pri nakupu rabljenega avtomobila

Zaradi morebitnih težav s poplavami priporočamo, da v prihodnjih mesecih izredno pazljivo razmislite o nakupu rabljenega avtomobila. Spletni portal DoberAvto.si je dober vir, kjer so avtomobili označeni z značko "AMZS preverjeno," kar zagotavlja dodatno varnost pred nakupom poplavljenega in na silo popravljenega avtomobila.

Preverite vaše zavarovalno kritje

AMZS in drugi svetujejo, da preverite svoje zavarovalne police in kritja kasko zavarovanj. Posebno pozornost namenite, ali je vključeno zavarovanje pred poplavami in naravnimi nesrečami. Takšno kritje običajno ni del standardnega kasko zavarovanja, zato se posvetujte s svojim zavarovalnim ponudnikom.

Če ste zavarovanje sklenili pri AMZS, jih lahko kontaktirate na brezplačni telefonski številki 080 28 20 ali preko e-pošte na zavarovanja@amzs.si.

Situacija po poplavah nas spominja na pomembnost previdnosti pri nakupu avtomobila in skrbnega ravnanja v primeru poplave. Vlaganje v varnost in pravilno ravnanje z vozilom v teh situacijah je ključno, da se izognemo nepotrebnim težavam in stroškom v prihodnosti.

Več informacij na strani AMZS.

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu