Oplova admiralska ladja praznuje 80 let: vse najboljše, gospod Kapitän!

Objavljeno: 13. 8. 2018

Ko eden izmed velikanov avtomobilske zgodovine slavi 80 let, je treba praznovati. Opel Kapitän je svojo pot začel leta 1938 in je bil admiralska ladja znamke kar 42 let.


  • Zares razred zase: Opel Kapitän praznuje okroglo obletnico
  • Poseben prizor: 25 Kapitänov na jubilejni vožnji od Rüsselsheima v Darmstadt
  • Izjemna tradicija: jubilantu nazdravlja tudi aktualni paradni konj Opel Insignia

Rüsselsheim. Ko eden izmed velikanov avtomobilske zgodovine slavi 80 let, je treba praznovati. Opel Kapitän je svojo pot začel leta 1938 in je bil admiralska ladja znamke kar 42 let. Na rojstnodnevni zabavi se je zbralo 25 brezhibno ohranjenih Käpitanov in se podalo na jubilejno vožnjo od Oplovega sedeža v Rüsselsheimu do železniškega muzeja v Kranichsteinu pri Darmstadtu. Čudovitemu predenju Kapitänovih šestvaljnih vrstnih motorjev so se pridružili tudi sodobni zvoki: tri nove Opel Insignie so prišle čestitat svojim slovitim prednikom – poklon nove admiralske ladje uglednemu predhodniku. Največji Oplov model tako kot v preteklosti tudi danes pripelje s proizvodne linije matične tovarne v Rüsselsheimu, zato je to pravšnji kraj za rojstnodnevno čestitko: “Vse najboljše, gospod Kapitän!”


Pred 80 leti: rojstvo Opla Kapitäna

Leto po predstavitvi Admirala je Opel razširil svojo paleto modelov še z enim velikim avtomobilom. Opel Kapitän se je leta 1938 kot predstavnik višjega srednjega razreda v slogu art déco uvrstil med priljubljenega Kadetta in predstavnika reprezentančnega najvišjega razreda Admirala. S samonosno karoserijo, v celoti izdelano iz jekla, in sodobno tehnologijo pogona je Kapitän, ki je bil na voljo kot dvo- ali štirivratna limuzina ter kot štirisedežni kabriolet, zasedel mesto tehničnega pionirja v svojem razredu. Obenem je inovativni 2,5-litrski šestvaljni vrstni motor s 55 KM z zgoraj nameščenimi ventili postal zaščitni znak velikega Opla.

Deset let pozneje, leta 1948, je tovarno v Rüsselsheimu zapustil prvi povojni Kapitän, ki je bil razen nekaterih podrobnosti še vedno enak prvotnemu modelu. V času gospodarskega čudeža je postal Opel Kapitän z ameriškim oblikovalskim slogom in šestvaljnim udobjem sopomenka za napredek, blaginjo in zanesljivost. Zanesljivi Opel! V šestdesetih letih 20. stoletja je sodil vodilni model iz Rüsselsheima med najbolje prodajane šestvaljnike v Nemčiji. Šele pomladi leta 1970 se je s Kapitänom B, takratnim vstopnim modelom Oplove družine višjega razreda, ki so jo sestavljali Kapitän, Admiral in Diplomat, zaključila proizvodnja uspešnega šestvaljnega modela. Dolga uspešna zgodba najznamenitejšega velikega opla se je zaključila po 42 letih in 474.189 izdelanih vozilih.

Predvojni čas: z inovacijami na veliko pot

Leta 1938 je novi Opel Kapitän združil tehnološke sposobnosti družbe Adam Opel AG. Mednje sta sodila napredna tehnologija motorjev in sodobna konstrukcija karoserije. Ureditev proizvodnje v matični tovarni v Rüsselsheimu je stala deset milijonov ‘rajhsmark’. Veliki 2,5-litrski šestvaljni vrstni ‘motor s kratkim hodom bata, primeren za avtoceste’ z zgoraj nameščenimi ventili, s katerimi je upravljala odmična gred s čelnim zobnikom, dročniki in nihajnimi vzvodi, je razvil 55 KM in je Kapitäna pognal do hitrosti največ 126 km/h. Poleg tega je imel Kapitän kot prvi v svojem razredu v Nemčiji povsem iz jekla izdelano samonosno karoserijo brez okvirja – to načelo gradnje vozil je v uporabi še danes.


Serijsko je imel Kapitän posamezno obešenje koles s stabilizatorjem spredaj, ter hidravlične zavore in blažilnike, kar v avtomobilski industriji leta 1938 še zdaleč ni bilo samoumevno. Sodobna oblika je sledila slogu vozil iz ZDA: šestkotni žarometi so bili prvič vgrajeni v sprednje blatnike, enodelni ‘krokodilji’ pokrov motornega prostora se je odpiral navzgor, zadnji del pa je v slogu kombilimuzine prinašal prtljažnik, dostopen z zunanje strani.

Avtomobil, ki pripada svetu’, je Opel oglaševal svojega novega predstavnika srednjega razreda, ki je bil na voljo kot dvo- ali štirivratna limuzina ter kot dvovratni kabriolet s štirimi sedeži. Kapitän je kmalu postal prodajna izvozna uspešnica. Do prekinitve proizvodnje zaradi vojne so v manj kot devetih mesecih izdelali 25.374 Kapitänov, vključno s 4563 kabrioleti in 248 podvozji brez karoserije. Od tega so jih približno 13.000 izvozili v tujino.

Nov začetek: nazaj na poti k uspehu

5. julija 1946 se je v Rüsselsheimu začela povojna proizvodnja, od oktobra 1948 naprej je stekla tudi proizvodnja Kapitäna. Za prvo veliko naročilo je poskrbela vlada ZDA. Od leta 1949 je Opel spet izvažal. Do pomladi leta 1950 so izdelali 13.036 novih Kapitänov.


Maja 1950 je podjetje napovedalo ‘novosti pri Oplu Kapitänu’: Kapitän, ki je bil takrat na voljo izključno kot štirivratna limuzina, se je od predvojnega modela ločil po sodobnem obvolanskem menjalniku, predelani notranjosti in okroglih žarometih. Leta 1951 je bila Kapitänova karoserija deležna dodatnih sprememb: linije so bile bolj prefinjene, prtljažnik je bil večji, obilica kroma je odražala duh prelomnega časa in prihajajoče blaginje.

Za novi šestvaljni motor s 58 KM, ki je poganjal tudi tovorni Opel Blitz in mu je zagotovil posebno mesto na trgu tovornih vozil, so takoj odpadla vsa pravila vpeljevanja. Originalno obliko Kapitäna so ohranili do leta 1953, ko je na trg prišel naslednik (Kapitän ‘54) z večjimi zmogljivostmi in sodobno pontonsko obliko.

Sedanjost: Insignia nadaljuje izročilo velikih Oplovih modelov

Z uspešnimi Kapitäni je Opel že pred desetletji predstavil napredne, udobne in zmogljive modele, ki so bili dosegljivi številnim kupcem. Temu načelu ostajajo v Rüsselsheimu zvesti tudi danes. Če je v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja Kapitän prevzel vlogo prave admiralske ladje, to v sedanjem času velja za Opel Insignio. Modeli Insignia Grand Sport, Sports Tourer, Country Tourer in GSi nudijo široko paleto inteligentnih tehnologij, ki jim v tem segmentu ni para. Ponudba sega od Opel IntelliLux LED® matričnih žarometov, ki postavljajo nove trende, in ultra-sodobnega štirikolesnega sistema z nadzorom vektorjev navora prek najsodobnejših sistemov za pomoč vozniku pa vse do projekcijskega zaslona. Na voljo je tudi odlična povezanost z omrežjem z integracijo pametnega telefona, značilna za Oplova vozila. Insignia prepričljivo navdušuje z izjemno okretnostjo in natančnostjo pri vožnji, obilico prostora ob športno-elegantnemu oblikovanju in z izjemnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo – Insignia je tudi danes izzivalka za modele najprestižnejših znamk.Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu