Opel podprl projekt AMZS in Motorevije »Varen prevoz psov«

Objavljeno: 28. 2. 2018

Glede na dejstvo, da je Sloveniji registriranih skoraj 230 tisoč psov med katerimi so mnogi tudi družinski sopotniki v osebnih avtomobilih, so se v Avto-moto zvezi Slovenije odločili na novinarski konferenci opozoriti na pasti in nevarnost neustreznega prevoza psov ter hkrati predstaviti primere pravilnega, varnega in udobnega prevažanja psov v vozilih.

  • Avto-moto zveza Slovenije je na novinarski konferenci v AMZS Centru varne vožnje opozorila na pomembnost ustreznega prevoza psov
  • Demonstracije varnega prevoza psov so potekale v vozilih Opel
  • Opel tako nadaljuje svojo prepoznavnost kot tudi psom prijazna avtomobilska znamka

Opel podprl projekt AMZS in Motorevije »Varen prevoz psov«

Vransko. Glede na dejstvo, da je Sloveniji registriranih skoraj 230 tisoč psov med katerimi so mnogi tudi družinski sopotniki v osebnih avtomobilih, so se v Avto-moto zvezi Slovenije odločili na novinarski konferenci opozoriti na pasti in nevarnost neustreznega prevoza psov ter hkrati predstaviti primere pravilnega, varnega in udobnega prevažanja psov v vozilih. Pri tem je bil Opel logična izbira za partnerja te ozaveščevalne akcije "Varen prevoz psov", saj je znan kot psom prijazna avtomobilska znamka. Opel je namreč že leta 2015 lansiral projekt Psom prijazni Oplovi saloni in s tem postal prva avtomobilska znamka v Sloveniji, kjer so v njihovih salonih poleg lastnikov dobrodošli tudi njihovi psi.

"Odločitev Opla za sodelovanje pri projektu ozaveščanja o ustreznem prevozu psov v organizaciji AMZS in Motorevije se nam je ponudila kar sama. Kot blagovna znamka, ki nudi široko paleto primernih modelov za prevoz vseh družinskih članov – torej tudi tistih štirinožnih, smo zagotovo najbolj primeren partner takšnega projekta", je ob tej priložnosti povedal Borut Gazvoda, direktor Opla v Sloveniji in dodal: "Ponosni smo, da smo lahko podprli izvedbo ozaveščevalne akcije "Varen prevoz psov" in še naprej se bomo zavzemali za informiranje lastnikov psov o ustreznem prevozov njihovih ljubljenčkov. "

Na novinarski konferenci so predstavniki Policije, Janez Marolt, AMZS inštruktor varne vožnje in gorski reševalec, Marko Bručan, predsednik enote reševalnih psov Slovenije pri Kinološki zvezi Slovenije in David Pogačnik, strokovnjak za vzgojo psov opozorili na pasti neustreznega prevoza psov ter hkrati predstavili primere njihovega pravilnega in varnega prevoza. Čeprav lastniki prevažajo vedno več svojih ljubljenčkov v avtomobilih, so na njihovo varnost ob tem pogosto premalo pozorni. Psa v vozilu namreč ne smemo prevažati po načelu slepega potnika, še manj pa ga smemo obravnavati kot tovor, ki ga naložimo v avto in se odpeljemo. Pes je za mnoge lastnike član družine in tudi med prevozom ga moramo obravnavati tako – ne le zaradi njegove, temveč tudi lastne varnosti.

Opel podprl projekt AMZS in Motorevije »Varen prevoz psov«Marsikateri lastnik psa ne ve na kakšen način naj poskrbi, da bo psa vozil varno, predvsem pa se ne zaveda, kakšne posledice lahko nastanejo zaradi neustreznega prevoza. Nalet psa v zatilje potnikov je namreč lahko usoden za vse, zato pes v avtu zahteva svoj prostor in predvsem ustrezno opremo, ki v primeru zaviranja ali sunkovitejših vozniških manevrov preprečuje njihove poškodbe. Ne gre pozabiti, da četudi je pes majhen, nikakor ne spada na polico nad prtljažnikom ali na prvi sedež. Nenazadnje pa je nepravilen prevoz hišnih ljubljencev tudi prometni prekršek, ki se sankcionira z globo.

Najbolj primeren prevoz psa v vozilu je v transportni boks, ki ni zaželen zgolj zaradi varnosti, temveč tudi z vidika udobja in dobrega počutja psa. Poleg boksa je pravilen način prevoza psa tudi s pomočjo oprsnice, ki jo lahko pritrdimo na eno od čvrstih točk v avtu ali oprsnice z dvojnim pripenjanjem, ki jo pripnemo na ključavnici varnostnih pasov levo in desno od psa. Takšna dvojna oprsnica je boljša rešitev, saj oprime psa na obeh straneh in ga varno zadržuje na enem mestu.

Del novinarske konference so bile tudi demonstracije namestitve in pritrditve transportnih boksov v prtljažnik vozila ter privajanje psa na boks in na vožnjo v avtu. Opel Astra Sports Tourer in Grandland X sta se izkazala za zelo primerni vozili za namestitev transportnih boksov različnih velikosti. Prav tako Oplov program originalne dodatne opreme nudi izbiro opreme za varen prevoz psa. Med to opremo spada tudi zaščitna mreža oziroma pregrada, ki razdeli prostor med potniki in psom ter jo namestimo med prtljažnikom in zadnjimi sedeži, kot tudi različne podloge za prtljažni prostor in prevleke za sedeže.


Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu