OPEL GT X EXPERIMENTAL: DRZNA VIZIJA OPLOVE PRIHODNOSTI

Objavljeno: 6. 9. 2018


  • Naslednji mejnik strategije PACE!: konceptno vozilo znamke predstavlja prihodnost Oplovih modelov
  • Izraz Oplovih vrednot: nemško, dostopno, vznemirljivo
  • Oplov vizir: ključni element oblike novega obraza vseh prihodnjih modelov
  • Vizualno in digitalno očiščenje: ‘Pure Panel’ (čista plošča) predstavlja novo definicijo oblikovanja notranjosti
  • Električna moč: GT X Experimental napoveduje elektrifikacijo vse Oplovih modelov do leta 2024
  • Oplova konceptna vozila: oblikovanje prihodnosti že več kot 50 let

Opel omogoča vpogled v osupljivo prihodnost znamke z novim konceptnim modelom. Poimenovali so ga Opel GT X Experimental in je drzen, 4,06 metra dolg povsem električni kompaktni športni terenec (SUV) s petimi vrati in privlačnimi potezami kupeja, ki prekipeva od obilice inovativnih idej. GT X Experimental uteleša Oplove vrednote in vizijo ter zagotavlja vpogled v prihodnost Oplovih modelov. Opel je ob predstavitvi strateškega načrta PACE! lani novembra najavil, da bo svoj profil dodatno izostril. GT X Experimental je prvi otipljivi rezultat tega procesa.

Z načrtom PACE! imamo jasno vizijo, kako bomo ustvarili uspešno Oplovo prihodnost. Osredotočenost na poudarjeno identiteto znamke, ki jo določajo naše vrednote – nemško, dostopno, vznemirljivo –, igra pomembno integralno vlogo pri naši vrnitvi k trajnostnemu uspehu. Naše konceptno vozilo kaže, kako bodo te vrednote oživele v naših prihodnjih izdelkih. Ekipe naših inženirjev in oblikovalcev so jih briljantno utelesile v modelu Opel GT X Experimental. Ta zagotavlja jasen prikaz, kako si pri Oplu predstavljamo mobilnost v prihodnosti,” je povedal Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller.


Strast za demokratizacijo tehničnih inovacij podžiga Oplov pionirski duh

Med pripravo koncepta je Opel začel širok in intenziven postopek razmisleka o sebi in svojih vrednotah. Opel se lahko ozre kar 156 let nazaj v zgodovino svoje prisotnosti v industriji, ki se je začela s precizno mehaniko, in na skoraj 120 let razvoja avtomobilov, v katerih ga je podžigala stalna zavezanost ustvarjanju vznemirljivih in pomembnih vsem dostopnih inovativnih tehnologij. V celotni zgodovini je možno specifični ‘Oplov način’ povzeti z naslednjimi tremi vrednotami: nemško, dostopno in vznemirljivo. Tudi v svoji prihodnosti želi znamka ostati zasidrana v najsodobnejšem in najpozitivnejšem izrazu nemških korenin: Oplova ‘nova nemškost’ črpa najboljše iz tradicionalnih nemških vrednot – odličnega razvoja, pristnega navdušenja nad izjemno izdelanimi stroji ter intenzivne osredotočenosti na funkcionalnost, kakovost in zanesljivost –, vse našteto pa bogati s toplino in odprtostjo duha. Z navdihom Oplove inovativnosti novi GT X Experimental zajema esenco bogate zgodovine podjetja in obljublja vznemirljivo prihodnost. Nemški razvoj, natančnost in kakovost združuje z vizionarskimi inovacijami, ki kažejo, kakšni bodo Oplovi avtomobili sredi dvajsetih let tega stoletja: odlikoval jih bo drzen in čist videz, obenem pa bodo ekstremno dostopni in osredotočeni na uporabnika.

Povezana slika

Opel se je odločil, da vizijo svojih prihodnjih avtomobilov utelesi v kompaktnem športnem terencu, dolgem samo 4063 milimetrov (medosna razdalja 2625 mm, širina 1830 mm, višina vključno z anteno 1528 mm). Športni terenci so trenutno najbolj priljubljena vozila na trgu in Opel želi poskrbeti, da bodo privlačni za širše občinstvo. A za kaj takega morajo športni terenci postati učinkovitejši, kot so bili doslej. Zato Opel GT X Experimental gradi na lahki arhitekturi, ima manjši odtis in je postavljen na 17-palčna kolesa, ki so videti veliko večja ter zagotavljajo maksimalno udobje pri vožnji in osupljiv videz. V skladu z obljubo načrta PACE!, da bo do leta 2024 na voljo elektrificirana različica vsakega Oplovega modela, je GT X Experimental avto s povsem električnim pogonom, z elektriko pa ga oskrbuje kompakten litij-ionski akumulator naslednje generacije s kapaciteto 50 kWh in z induktivnim polnjenjem. GT X Experimental se ne pretvarja, da nudi povsem avtonomno vožnjo – kljub temu pa nudi funkcije za avtonomno vožnjo ravni 3, kar pomeni, da lahko zagotovi vse vidike vožnje, le da mora biti voznik pripravljen na poseg in se odzvati v primeru zahteve za posredovanje.

Čist in drzen: to je prihodnost Oplovega oblikovanja

GT X Experimental predstavlja inovativne tehnologije z dovršeno preprostostjo. Ekipa Oplovega direktorja oblikovanja Marka Adamsa je razvila celovito filozofijo Oplovega specifičnega, nemškega oblikovanja, v katerem so čistost združili s čustveno drznostjo. Pri konceptu GT X Experimental so za doseganje čistega oblikovanja pri vsaki funkciji in vsakem modulu avtomobila skušali odstraniti vse nepotrebne oblikovne elemente. Ta postopek je oblikovalska ekipa poimenovala ‘vizualno očiščenje’.

Karoserija koncepta Opel GT X Experimental navdušuje z drznimi proporci, ki jih dopolnjujejo čudovito izklesane in čisto tekoče površine. Izrazito silhueto poudarja drzna grafična identiteta, ki ločuje zgornja in spodnja območja. Spodnji del je lakiran v sijajni svetlo sivi barvi, celoten zgornji del, vključno s pokrovom motornega prostora, stekli oken in streho pa je skoraj črn – nočno moder. Med obema deloma od prednjega proti zadnjemu koncu vozila poteka drzna rumena črta, ki kot Oplov podpis poudari strukturo in dinamiko. Ta barvna shema obuja tradicionalne Oplove barve – sivo, črno in rumeno – na povsem svež in sodoben način. GT X Experimental potnike vabi v svojo prostorno notranjost z neoviranim dostopom, saj imajo zadnja vrata tečaje na zadnjem delu, vsa štiri vrata pa se široko odprejo do kota 90 stopinj, kar daje vozilu prijazno vabljiv značaj. Usločeno panoramsko steklo se nadaljuje v streho in sega daleč nazaj čez zadnje sedeže, kar zagotovi svetlo notranjost športnega terenca z občutkom odprtega prostora.

Rezultat iskanja slik za Opel GT X Experimental

Oplovi oblikovalci so na absolutni minimum zmanjšali tudi število tradicionalnih ‘rezov’ karoserije, ki so pogosto potrebni zaradi različnih odprtin, kot so vrata in pokrovi. Zgornji rez vseh vrat je skrit v rumeni črti, rez zadnjih vrat pa sovpada z odprtino prtljažnika. Z opustitvijo običajnih elementov, kot so kljuke in zunanja ogledala, karoserija postane voljno platno, ki ovija presenetljive podrobnosti, kot sta majhni kameri, vgrajeni v rumeno grafiko ob straneh motornega prostora – ti s pomikom navzven nadomeščata zunanji ogledali.

Premišljeno uporabljene grafične podrobnosti kot protiutež vizualnemu očiščenju poskrbijo za energičen videz konceptnega modela GT X Experimental. Na voznikovi strani so vzdolž praga pod zadnjimi vrati vgravirani prisekani trikotniki: v enem od njih je majhen šestkotni LED zaslon, ki kaže stopnjo napolnjenosti akumulatorja. 17-palčna kolesa so videti veliko večja zaradi robustnih gumijastih pokrovov, ki segajo čez rob platišča, da vizualno povečajo temno modre pnevmatike. Rumene grafične linije na platiščih povzemajo rumene poudarke karoserije in obdajajo elektronski emblem z bliskom, ki med vrtenjem koles ostaja nepremičen. Za poudarek športno-terenskega značaja avtomobila zaščitne obloge objemajo spodnji del karoserije, zato GT X Experimental navduši s čvrsto držo in robatim videzom.

“Opel GT X Experimental uteleša duha ključnih vrednot naše znamke – je nemški, dostopen in vznemirljiv. To je koncept, s katerim se lahko ljudje identificirajo. Čisto in drzno oblikovanje samozavestno združuje z naprednimi tehnologijami, ki olajšajo življenje. To vozilo jasno napoveduje izjemno vznemirljivo prihodnost znamke,” je povedal Mark Adams.

Oplov kompas in Oplov vizir kot novi vizualni identiteti prihodnjih Oplovih modelov

GT X Experimental prvič odkriva novi tematiki prednjega in zadnjega dela prihodnjih modelov. ‘Oplov kompas’ oblikovne elemente razvršča ob dveh poudarjenih oseh, ki se sekata v emblemu z bliskom – zato je ta v žarišču bolj kot kadarkoli doslej. Še bolj ostro in čisto izdelana linija osrednjega pregiba na pokrovu motornega prostora predstavlja navpično os, ki je podaljšana pod emblem. Vodoravno os simbolizirajo značilne dnevne luči v obliki krila, ki bodo prisotne pri vseh prihodnjih Oplovih modelih. Zadnji del povzema oblikovanje prednjega dela in kaže čisto izvedbo Oplovega kompasa, blisk pa predstavlja trdno sidro vodoravne linije zadnjih luči v obliki krila in navpične linije od strešne antene v obliki plavuti do poudarjenega pregiba v odbijaču.

Rezultat iskanja slik za Opel GT X Experimental

Ob upoštevanju Oplovega kompasa in v skladu s pristopom kar se da čiste oblike so Oplovi oblikovalci ustvarili tudi nov Oplov obraz, ki odraža pionirskega duha podjetja: ‘Oplov vizir’. Oplov vizir je popoln posamezen modul, ki obdaja vse tehnološko napredne elemente in elemente znamke, kot so emblem z bliskom s svetili LED, ki z različnimi barvami kaže stanje delovanja vozila, LED matrični žarometi, dnevne luči v obliki krila ter vse kamere in senzorji asistenčnih sistemov in funkcije za avtonomno vožnjo pod temno zasenčenim pleksi steklom. Eleganten modul se ponosno razteza čez celoten prednji del vozila tik pod pokrovom motornega prostora. Novi prepoznavni Oplov vizir bo ključen oblikovni element vseh Oplovih modelov poznejših dvajsetih let tega stoletja.


Notranjost s ‘čisto ploščo’: vizualno in digitalno očiščenje za sproščujočo oazo

Rezultat iskanja slik za Opel GT X Experimental

Zračna notranjost koncepta Opel GT X Experimental sledi istim načelom vizualnega in digitalnega očiščenja. Panoramsko vetrobransko steklo/streha in neprekinjeno stransko okno obdajata čisto zasnovano notranjost z obilico inovacij. Izstopa instrumentna plošča, ki jo obdaja modul s ponazoritvijo Oplovega vizirja – Oplova ‘čista plošča’. En sam širok zaslon pozdravi voznika in kaže, da bo množica zaslonov, stikal in krmilnih elementov današnjih serijskih vozil morda kmalu šla v pozabo. Čista plošča vozniku zagotavlja dostop do najsodobnejših tehnologij in informacij, obenem pa odpravlja vse vizualno moteče elemente. Čistost notranjega oblikovanja je razvidna tudi iz dovršene umestitve šob prezračevanja. Skrite so za zasloni, kar zagotavlja čiste površine vse naokrog. Čista plošča obenem kaže, kako tehnologija poenostavi uporabnikovo življenje. Dva zaslona na skrajno levem in desnem koncu prednje plošče prikazujeta sliko območja za vozilom, ki jo s pomikom navzven zajemata majhni kameri. Obenem je poenostavljeno oblikovanje volanskega obroča, njegov sredinski modul pa zrcali obliko Oplovega vizirja. Tako kot Oplov blisk na kolesih tudi emblem s svetili na volanu ostaja v istem položaju ne glede na zasuk volana.

Ta čisti pristop z vrhunsko tehnologijo prežema vso notranjost. Štirje sedeži so na primer videti, kot bi lebdeli, odstranljivi zvočniki, vgrajeni pod nasloni za glavo, pa omogočajo zvočno izkušnjo, ki daleč presega avtomobilsko okolje. Strogo čistost oblikovanja notranjosti poudarijo grafične podrobnosti: tematika prisekanih trikotnikov se ponovi na naslonjalih sedežih ter stopalkah za zaviranje in pospeševanje.

Oplovi konceptni avtomobili napovedujejo Oplovo prihodnost že več kot 50 let

Ime GT X Experimental spominja na pionirja med Oplovimi konceptnimi avtomobili: leta 1965 je Opel kot prvi proizvajalec avtomobilov v Evropi predstavil konceptno vozilo, dostopni kupe, ki so ga poimenovali Experimental GT. Dodatni X v imenu poudarja Oplov načrt, da trgu športnih terencev vtisne še močnejši pečat: med Oplovimi vozili, ki jih bodo prodali leta 2021, bo predvidoma kar 40 odstotkov športnih terencev.

Rezultat iskanja slik za Opel GT X Experimental

Opel že nekaj desetletij s konceptnimi vozili oblikuje svojo prihodnost. Večina konceptov sicer ni namenjena serijski proizvodnji, a so znamki omogočili zastavljanje vodilnih načel za prihodnje modele. Zadnji trije Oplovi konceptni avtomobili kažejo jasno povezavo z razvojem znamke. Koncept Monza je leta 2013 odražal Oplovo prizadevanje za večjo učinkovitost (lahka zgradba, oprema, pogonski sklop), to učinkovitost pa je izražalo tudi aerodinamično oblikovanje. GT Concept je leta 2016 učinkovitost ponesel na novo raven z zasnovo, osredotočeno na ključne ideje dostopnosti, preprostosti in čistosti. In zdaj je pred nami naslednja raven, GT X Experimental, ki s svojo filozofijo temelji na vrednotah znamke – nemško, dostopno, vznemirljivo – ter navdušuje s čistim in drznim oblikovanjem.
Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu