Novi Opel Crossland X

Objavljeno: 28. 2. 2018

Ostra in kompaktna zunanjost, izjemno prostorna in vsestranska notranjost, modno dvobarvno lakiranje in privlačen videz športnega terenca.

Opel Crossland X je:

  • eXtremno kul: povsem novi model ‘crossoverja’ za cvetoči segment CUV/SUV
  • Nova družina X: Opel Crossland X se je pridružil prodajni uspešnici Opel Mokki X
  • eXtra priročen: povišan sedežni položaj, prostorna notranjost in izjemna prilagodljivost
  • Tehnologije z X faktorjem: Opel OnStar, odličen Infotainment in številni sistemi za pomoč vozniku
  • eXakten pregled: projekcijski zaslon, vzvratna kamera s kotom zajema 180 stopinj in inovativni LED žarometi s svetili LED za vse funkcije
  • eXtra privlačen: v Oplov svet ‘crossoverjev’ lahko vstopite že za 14,490 evrov


Opel Crossland X - vsestranski urbani ‘crossover’, ki se je prvič predstavil v začetku februarja, je drugi član družine Opel X v segmentu B, kjer bo delal družbo prodajni uspešnici, športni Mokki X. Tretji družinski član, večji Grandland X, bo v drugem delu tega leta poskrbel za vznemirjenje v kompaktnem segmentu (segment C).


V primerjavi z Opel Mokko X, ki je za občasne terenske izlete na voljo s štirikolesnim pogonom za doplačilo, je novi Opel Crossland X namenjen uporabi v urbanih okoljih, kjer se s kompaktnimi merami odlično obnese za skok po nakupih na eko-tržnico ali počitnice v Toskani. Z dolžino 4,21 metra je novi Crossland X 16 centimetrov krajši od Astre, obenem pa je za 10 centimetrov višji. Potniki lahko zato uživajo v povišanem položaju sedežev z odličnim razgledom, za izjemen občutek prostornosti pa lahko kupci za doplačilo izberejo stekleno panoramsko streho.

Novinec nudi izjemne inovacije za varnejše in udobnejše vsakodnevne vožnje ter preprostejšo uporabo. Mednje sodijo tudi žarometi s svetili LED za vse funkcije, projekcijski zaslon, vzvratna kamera s panoramskim (180-stopinjskim) zajemom, napredni parkirni pomočnik, opozarjanje na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili[1], nadzor voznikove zbranosti[2], pomoč pri ohranjanju voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov s hitrostnimi omejitvami in nadzor mrtvih kotov.

Kot smo pri Oplu že navajeni, novi Crossland X prepriča z izjemno povezljivostjo, ki jo zagotavlja Opel OnStar z dostopno točko Wi-Fi[3] in dodatnimi storitvami, kot sta rezervacija hotelske sobe[4] in iskanje parkirišča[5]. Na voljo so tudi sodobni sistemi za informacije in razvedrilo, združljivi z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto ter do 8-palčnim barvnim zaslonom na dotik. Da so vedno na voljo, lahko združljive pametne telefone napolnite z brezžičnim induktivnim polnjenjem.Voznik in sovoznik lahko uživata v udobju nagrajenih ergonomskih sedežev s certifikatom AGR (akcija za zdrav hrbet), ki so v tem segmentu na voljo samo pri Oplu (v obeh modelih – Crossland X in Mokka X). Prtljažnik s prostornino 520 litrov – brez preklopa zadnjih sedežev – je najzajetnejši v razredu. Potniki v zadnjem delu vozila lahko vzdolžni položaj sedežev spremenijo v razponu do 150 milimetrov in si tako zagotovijo več prostora za kolena ali pa povečajo prtljažnik. Tako je Crossland X še bolj vsestranski.

“Povpraševanje po manjših modelih SUV-jev in ‘crossoverjih’ po meri mestnega prometa se je zelo povečalo. Crossland X s svojo kombinacijo privlačne oblike z navdihom SUV-ja, izjemno povezljivostjo in vrhunsko praktičnostjo je ob športni Mokki X naslednji pomembni predstavnik v tem izjemno konkurenčnem segmentu,” pravi izvršni direktor skupine Opel dr. Karl-Thomas Neumann. “Naš gibčni Crossland X poskrbi za uživanje v vožnji tako v mestu kot med pobegi na podeželje, zato je idealen za urbani življenjski slog.”

Segment B CUV/SUV je v razcvetu, saj so se prodajne številke od leta 2010 povečale za petkrat. Ena od prodajnih uspešnic, ki oblikuje trende, je Opel Mokka X. Crossland X bo zdaj poskrbel za novo vzpodbudo v tem hitro rastočem segmentu, ki dopolnjuje uveljavljeni kompaktni razred, in bo zagotovil dodatno rast Oplovi znamki.

Čisto oblikovanje in izjemna uporaba prostora

Drzen, izrazit in privlačen so trije opisi, ki jim mora ustrezati sodoben urbani ‘crossover’. Novi Crossland X zagotovo ustreza vsem trem zahtevam, obenem pa ostaja tipičen Opel z najboljšo možno opremo in izrazitim značajem. Z dolžino 4212, širino 1765 in višino 1605 milimetrov prinaša svojo lastno interpretacijo Oplove oblikovalske filozofije ‘kiparske umetnosti z nemško natančnostjo’, saj je dovršen in trpežen hkrati. Na prednjem koncu je samozavestna in izrazita maska s sijočim Oplovim bliskom. Za športne terence značilne obloge in srebrni vstavki spredaj in ob celotnem spodnjem delu vozila poudarjajo samozavesten nastop ter izražajo funkcionalnost in športno eleganco.

Izrazite bočne linije z navidezno ‘lebdečo streho’, ki vizualno ločuje spodnji in zgornji del vozila, optično podaljšajo Crosslanda X in poudarijo prostorno notranjost. ‘Lebdeča streha’ priča tudi o sorodstvu z Oplom ADAMOM, pri katerem se kromirana linija oken spušča proti zadnjemu koncu.

Tako kot prvak v individualizaciji je tudi Crossland X na voljo s streho v drugi barvi. Izrazit zadnji del z vidno zaščito podvozja priča o športno-terenskem poreklu.

Kot temeljni kamen Oplove oblikovalske filozofije ima izklesano oblikovanje z natančnimi potezami pomembno vlogo tudi v notranjosti.

Armaturna plošča in sredinski sklop sta jasno strukturirana in vodoravno poravnana z voznikom. Kokpit kot voznikov nadzorni center poudari občutek aktivne vožnje.

Za odlično vozno zmogljivost poskrbi obsežna ponudba bencinskih, dizelskih in plinskih (LPG) motorjev, ki jih dopolnjujejo ročni in samodejni menjalniki.

Občutek izjemne prostornosti in prvorazredno udobje ergonomskih sedežev AGR poskrbita za udobna dolga potovanja. Mestni terenec zagotavlja tudi izjemno visoko raven prilagodljivosti.

Individualno pomični zadnji sedeži so deljeni v razmerju 60:40 in omogočajo vzdolžni pomik za do 150 milimetrov, pri čemer se prostornina prtljažnika v nekaj sekundah poveča s 410 na za ta segment rekordnih 520 litrov. Če so zadnji sedeži povsem zloženi, meri prostornina prtljažnika kar 1255 litrov. Crosslanda X je možno zakleniti, odpreti in zagnati brez ključa (sistem Keyless Open & Start).

Tehnologija osvetlitve, ki določa trende, in pomembni asistenčni sistemi

Vožnje so še bolj sproščene in varne s številnimi ultra-sodobnimi tehnologijami in asistenčnimi sistemi, ki so na voljo z novim Oplom Crosslandom X. Inovativni žarometi LED (svetila LED za vse funkcije) zagotavljajo odlično vidljivost v temi. Za doplačilo je na voljo projekcijski zaslon, ki zmanjša motnje s prikazom hitrosti, navigacijskih usmeritev in informacij asistenčnih sistemov v neposrednem voznikovem zornem kotu.


Opel Eye kamera:

Naprej usmerjena kamera Opel Eye je z obdelavo različnih podatkov osnova asistenčnih sistemov, kot sta prepoznavanje prometnih znakov z omejitvijo hitrosti in pomoč pri ohranjanju voznega pasu. Če sistem zazna, da voznik nehote zapušča svoj vozni pas, ga opozori z zvočnimi in prikazanimi signali. Z regulatorjem in omejevalnikom hitrosti je vožnja še prijetnejša. Opozorilo na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili pomaga preprečiti nezgode, dopolnjuje pa ga poseben sistem za nadzor voznikove zbranosti.


Vzvratna panoramska kamera:

Crossland X je opremljen tudi s panoramsko vzvratno kamero, ki z zornim kotom 180 stopinj poveča pregled nad območjem za vozilom. Najnovejša generacija naprednega parkirnega pomočnika dodatno olajša parkiranje.

Prepozna primerna parkirna mesta in samodejno parkira vozilo. Prav tako omogoča samodejno vožnjo iz parkirnega mesta.

V obeh primerih voznik avto upravlja samo s stopalkami.


Da je vožnja pozimi prijetnejša in varnejša, poskrbita ogrevan volanski obroč in ogrevanje vetrobranskega stekla.

Novi Opel Crossland X prihaja na trg z eXtremno privlačno vstopno ceno: kompakten in ultra-vsestranski ‘crossover’ je na voljo že za 14.490 evrov (priporočena vstopna maloprodajna cena z DDV v Sloveniji). Novinec bo v slovenske prodajne salone zapeljal konec junija.

[1] Deluje samodejno pri hitrostih med 5 km/h in 85 km/h. Od 5 do 30 km/h deluje upočasnjevanje za zmanjšanje hitrosti trčenja s stopnjo 0,9 g. Pri hitrosti od 30 do 85 km/h lahko sistem s samodejnim zaviranjem hitrost zmanjša za največ 22 km/h. Za večje zmanjšanje hitrosti mora zavirati voznik.

[2] Opozarjanje na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili ter nadzor voznikove zbranosti bosta na voljo od poletja naprej.

[3] Storitve OnStar zahtevajo aktiviranje in račun pri podjetju OnStar Europe Ltd. Za uporabo storitev z dostopno točko Wi-Fi je potreben račun pri izbranem ponudniku mobilnega omrežja. Po poteku preizkusnega obdobja so storitve plačljive. Vse storitve so odvisne od razpoložljivosti in pokritosti z mobilnim omrežjem. Za informacije o omejitvah storitev in stroških glejte www.opel.si.

[4]Prek možnosti booking.com. Potrebna sta e-poštni naslov in kreditna kartica.

[5] Prek možnosti Parkopedia.

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu