Nova Opel Insignia Sports Tourer

Objavljeno: 6. 7. 2017

Le nekaj tednov po začetku prodaje nove kombilimuzine Insignie Grand Sport je na slovenske ceste zapeljala tudi njena karavanska različica Sports Tourer.

Nova Opel Insignia Sports Tourer je:

  • Prostorna: za 100 litrov večji prtljažnik v primerjavi s predhodnico, električno odpiranje z zamahom z nogo pod odbijačem
  • Zaščitniška: s pomočjo za ohranjevanje voznega pasu in samodejnim zaviranjem v sili
  • Osupljiva: brezhibne dinamične poteze se zgledujejo po Monzi Concept
  • Povezana: sistem za informacije in razvedrilo IntelliLink ter pomočnik Opel OnStar z rezervacijo hotela
  • Sijajna: najnovejša generacija Oplovih IntelliLux LED® matričnih žarometov spremeni noč v dan
  • Zabavna: prepričljiva vozna dinamika, štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora
  • Dostopna: prvi primerki Insignie Sports Tourer že na slovenskih cestah

Čeprav tudi ta karoserijska izvedba osupne z izjemnimi linijami, naprednimi tehnološkimi rešitvami in prepričljivo vozno dinamiko (do 200 kilogramov lažja od predhodnice), je zagotovo njen glavni adut predvsem 1640 litrov velik prtljažnik, ki je za 100 litrov večji od tistega pri predhodniku. Tudi Insignia Sports Tourer je na voljo s štirimi stopnjami opreme: Insignia, Edition, Drive in Innovation. Na trg vstopa s ceno, ki se začne pri 23.200 evrih (priporočena maloprodajna cena v Sloveniji za različico z opremo Insignia in z motorjem 1.5 Turbo Start/Stop 104 kW/140 KM) oziroma z doplačilom 1,100 evrov glede na vstopno različico Grand Sport.

Za več udobja in varnosti skrbijo tehnološko napredni asistenčni sistemi

Nova Insignia Sports Tourer je opremljena z vodilnimi tehnologijami, kot so naslednja generacija sistema prilagodljivih Opel IntelliLux LED® matričnih žarometov, ki deluje še hitreje in natančneje kot doslej, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, ki samodejno popravi smer in aktivni pokrov motornega prostora, ki se v primeru trčenja s pešcem v nekaj milisekundah dvigne, da poveča razdaljo do trdih delov motorja in tako zagotovi znatno večjo zaščito pešcev.

Za doplačilo sta na voljo tudi vrhunska ergonomska prednja sedeža s certifikatom AGR (akcija za zdrav hrbet) z masažno funkcijo, prezračevanjem in pomnilnikom položaja, da bodo vožnje še udobnejše. Poleg tega sta lahko ogrevana tudi zunanja zadnja sedeža in vetrobransko steklo. Veliko panoramsko strešno okno omogoča neoviran pogled proti nebu, prtljažna vrata pa je mogoče odpreti in zapreti z zamahom z nogo pod zadnjim odbijačem.


Privlačnost po navdihu Monze Concept

Že nova Insignia Grand Sport je prevzela številne poteze športne študije Monza Concept, a je nova generacija Insignie Sports Tourer naredila še korak dlje.

Kljub malenkostnemu povečanju dolžine na 4986 milimetrov ima novinka izjemno športne in dinamične poteze. K temu vtisu prispevajo tudi za 11 milimetrov širši kolotek, izrazita prednja maska in vitki žarometi, povzeti po Monzi Concept. Izjemno lego vozila na cesti poudari za 92 milimetrov podaljšana medosna razdalja (zdaj meri 2829 milimetrov), prednji previs pa je skrajšan za 30 milimetrov. Kromirana letev oken se dinamično steka v zadnje LED luči in poudari športen videz samo 1483 milimetrov visokega (nizkega) zadnjega dela Insignie Sports Tourer. Srebrni strešni nosilci (standardno pri vseh opremah) poudarijo odlično oblikovanje in navidezno znižajo vozilo. Bližnje sorodstvo med Insignio Sports Tourer in Monzo Concept je še posebej očitno na zadnjem delu vozila: oblika je videti veliko lahkotnejša, novinko pa določajo čiste poteze.


Preprosto odpiranje prtljažnih vrat z zamahom z nogo

Naslednja generacija Insignie Sports Tourer ni le videti bolj elegantna in športna, je tudi bolj praktična. Premišljena zasnova prtljažnih vrat zagotavlja krajši previs med odbijačem in prtljažnikom, zato je natovarjanje preprostejše. Večja širina med notranjima obodoma blatnikov omogoča prevoz zajetnejših predmetov, na primer kletke za psa. Prtljažnik je v dolžino zrasel za 97 milimetrov in meri pri preklopljenih naslonjalih zadnjih sedežev kar 2005 milimetrov. Tako znaša največja prostornina nove Insignie Sports Tourer 1640 litrov in za več kot 100 litrov presega prtljažnik v predhodnici.

Da bi bilo natovarjanje kar se da preprosto, je možno prtljažna vrata odpreti, ne da bi se vozila kakorkoli dotaknili. V povezavi s sistemom za vstop brez ključa zadošča za odpiranje in zapiranje prtljažnih vrat preprost zamah z nogo pod zadnjim odbijačem. Dovršen sistem zazna morebitne ovire in v sili prekine delovanje mehanizma. Praktična je tudi možnost programiranja višine odpiranja, če je avto v garaži. Prtljažna vrata je mogoče odpreti tudi s stikalom na voznikovi strani, tipko na zadnjem delu vozila in z daljinskim upravljalnikom na ključu.

Za povečanje prtljažnika in še prilagodljivejše konfiguracije pri natovarjanju je nova Insignia Sports Tourer za doplačilo na voljo s preklopnimi zadnjimi sedeži, deljenimi v razmerju 40:20:40.

Zadnjo sedežno klop je možno preklopiti navzdol s preprostim pritiskom na gumb v prtljažniku.

Na voljo je tudi paket FlexOrganizer s stranskimi vodili, predelnimi mrežami in različnimi možnostmi za pritrjevanje, da bo vsa prtljaga med vožnjo varno in urejeno shranjena.Dobro počutje z možnostjo razvedrila in povezljivosti

Dodatno razkošje zagotavlja povečan prostor za glavo (za 31 milimetrov), za ramena je na voljo dodatnih 25 milimetrov in za boke 27 milimetrov. Za doplačilo je na voljo panoramsko strešno okno z dimenzijami 1400 x 860 milimetrov, ki se razteza nad glavami potnikov na zadnjih sedežih ter ogrevanje obeh zunanjih zadnjih sedežev. Kokpit je povsem osredotočen na voznika, ki v novi Insignii Sports Tourer sedi niže kot v predhodnici, instrumenti in sredinska konzola pa ga povsem obdajajo, da se počuti kot v nadzornem centru. Poleg upravljanja prek zaslona na dotik intuitivno uporabo omogočajo tudi tri vrstice tipk: zgornja vrstica tipk je rezervirana za sistem Infotainment, srednja vrstica ogrevanju, prezračevanju in klimatski napravi, spodnja pa sistemom za pomoč vozniku.

Za odlično razvedrilo in izjemno povezljivost poskrbijo najnovejši sistemi IntelliLink, združljivi s funkcijama Apple CarPlay in Android Auto (slednji še ni na voljo v Sloveniji). Ko je pametni telefon povezan s sistemom za informacije in razvedrilo v vozilu, se lahko tudi brezžično polni. Seveda je ‘na krovu’ tudi revolucionarni sistem za povezave in storitve Opel OnStar, ki nudi široko paleto storitev od samodejnega klica pri trčenju do pomoči v primeru kraje vozila. Z novo Insignio prihaja tudi nova storitev, ki uporabnikom omogoča, da svetovalcu sistema OnStar naročijo rezervacijo hotelske sobe ter poiščejo prosto parkirno mesto. Vrhunska ergonomska prednja sedeža s certifikatom AGR nudita izjemno kombinacijo električno nastavljive bočne opore, funkcij za masažo in prezračevanje ter pomnilnika položaja, ogrevano vetrobransko steklo pa v ledeno mrzlih zimskih jutrih hitro zagotovi dobro vidljivost.


Vrhunske tehnologije za boljšo vidljivost in laže upravljanje

Ena najsvetlejših točk v vseh pomenih besede je že druga generacija Oplovih inovativnih in nagrajenih prilagodljivih IntelliLux LED® matričnih žarometov, ki jih omogoča izboljšana tehnologija LED, dopolnjena z razvojnimi dosežki Oplovih inženirjev.

V vsakega od izjemno vitkih LED® matričnih žarometov Opel Insignie je vgrajenih 16 LED segmentov. Za dodatno izboljšanje vidljivosti pri vožnji skozi ovinke z dolgimi lučmi so Oplovi inženirji Insigniinim IntelliLux LED® matričnim žarometom dodali inovativno aktivno funkcijo za osvetlitev ovinka. Poseben LED reflektor v modulu zasenčenih luči pri vožnji z dolgimi lučmi zagotovi dodaten svetlobni snop z dosegom do 400 metrov.


Med dodatnimi sistemi za pomoč vozniku so vozniku na voljo tudi :

Projekcijski zaslon, sistem kamer z vidnim poljem 360°, prilagodljivi regulator hitrosti (ACC), pomoč pri ohranjanju voznega pasu s samodejnim popravkom smeri in opozarjanjem na zapuščanje voznega pasu (LDW) ter opozarjanje na prečni promet za vozilom.Pestra ponudba pogonskih sklopov

Ponudbo motorjev začenja na novo zasnovani bencinski 1,5-litrski turbomotor, ki je glede na moč na voljo v dveh različicah. Novi štirivaljni agregat s turbopolnilnikom in centralnim neposrednim vbrizgom je del družine povsem iz aluminija izdelanih bencinskih motorjev z manjšo delovno prostornino, ki jih odlikujejo izjemna zmogljivost, učinkovitost in prefinjenost.


Vstopni motor za Grand Sport razvije 103 kW/140 KM in osupne s krepkim navorom 250 Nm med 2000 in 4100 vrtljaji. Močnejša različica motorja za Grand Sport s 121 kW/165 KM je glede na odlike na najboljši poti, da postane najbolje prodajani bencinski motor za Insignio. V primerjavi z izjemno varčnim 1,6-litrskim turbomotorjem (125 kW/170 KM), ki je poganjal predhodnico, je poraba novega vrhunskega motorja v skladu z voznim ciklom WLTP v povprečju manjša še za tri odstotke. 1,5-litrski turbomotor ima največjo delovno prostornino v družini Oplovih ultra-sodobnih majhnih tri- in štirivaljnih bencinskih motorjev. 1,5-litrski tehnološko napredni štirivaljni motor navduši tudi z odzivnim pospeševanjem in obilico navora v vsaki situaciji – tipičnima odlikama teh motorjev.

Zagotovo je nekaj posebnega tudi najzmogljivejši bencinski motor za novo Insignio. Ta prefinjeni 2,0-litrski bencinski turbomotor za Grand Sport razvije moč 191 kW/260 KM in največji navor 400 Nm med 3000 in 4000 vrtljaji v minuti. Ta štirivaljni motor dopolnjujeta novi osemstopenjski samodejni menjalnik z nadvse uglajenim prestavljanjem in izjemno dovršen sistem štirikolesnega pogona z nadzorom vektorjev navora – edinstveno funkcijo v segmentu srednje velikih vozil.


Ponudbo pogonov za Grand Sport zaokroža novi šeststopenjski ročni menjalnik za povsem iz aluminija izdelane 1,6-litrske turbodizelske motorje z močjo 81 kW/110 KM ali 100 kW/136 KM. Ta nova kombinacija ročnega menjalnika z optimiziranim trenjem in uglajeno delujočega 1,-6-litrskega turbodizelskega motorja z 81 kW/110 KM omogoča v primerjavi s predhodnico povprečno za 10 odstotkov manjšo porabo goriva pri voznem ciklu WLTP. Poleg naštetih bo v Oplovi ponudbi Grand Sporta tudi priljubljeni 2,0-litrski dizelski motor s 125 kW/170 KM.

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu