Načrt PACE! deluje: Opel bo trajnostno dobičkonosen, električen in globalen

Objavljeno: 13. 11. 2018

Opel/Vauxhall je leto po predstavitvi strateškega načrta PACE! spet uspešno ‘v sedlu’. “PACE! deluje! Opel bo dobičkonosen, električen in globalen...

  • Začetni povzetek po 12 mesecih je pozitiven: izboljšana konkurenčnost na vseh področjih omogoča povratek k dobičkonosnosti in naložbam
  • Produktna ofenziva z osmimi novimi modeli v naslednjih dveh letih z roko v roki z elektrifikacijo: povsem električna nova Corsa in Grandland X kot priklopni hibrid
  • Osredotočenost na učvrstitev znamke, lahka gospodarska vozila in razvoj globalnih trgov že kaže konkretne rezultate

Načrt PACE! deluje: Opel bo trajnostno dobičkonosen, električen in globalenRüsselsheim. Opel/Vauxhall je leto po predstavitvi strateškega načrta PACE! spet uspešno ‘v sedlu’. “PACE! deluje! Opel bo dobičkonosen, električen in globalen. Na to so lahko ponosni vsi zaposleni v podjetju. V zadnjih dvanajstih mesecih smo se uspeli reorganizirati in spremeniti svojo miselnost. V prvih šestih mesecih leta 2018 smo zabeležili dobiček 502 milijona evrov in nadaljujemo s trdim delom za še večji uspeh,” je poudaril Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller.

Pomemben vzvod za trajnostno ekonomsko uspešnost je izboljšana konkurenčnost na vseh področjih podjetja. V prvi polovici leta je Opel uspel zmanjšati fiksne stroške za 28 odstotkov. Socialni partnerji v vseh obratih so podpisali obsežne dogovore o izboljšanju konkurenčnosti. To je omogočilo znatno izboljšanje razmerja med stroški dela in prihodki. Podjetje je uresničilo obljubo o skrčenju višjega vodstva: v zadnjem letu so število tovrstnih vodstvenih položajev zmanjšali za četrtino. Opel si na vse načine prizadeva, da bi uresničil svoj cilj brez zapiranja obratov. Poskrbeli so za naložbe v nekatere tovarne, več obratom pa so že dodelili nove izdelke.

Integracija v Skupino PSA prinaša Oplu vse več prednosti. Razvoj vozil, ki temeljijo na skupnih platformah Multi Energy, je do 50 odstotkov učinkovitejši zaradi zmanjšanja stroškov, obenem pa je zagotovljena večja kakovost. Obsežne sinergije so dosežene tudi na številnih drugih področjih podjetja – na primer pri možnostih integrirane prodajne strukture v številnih evropskih državah in pri globalnih funkcijah.

Načrt PACE! deluje: Opel bo trajnostno dobičkonosen, električen in globalenRazvojno središče v Rüsselsheimu je utrdilo svoj položaj kot jedro omrežja R&D Skupine PSA: poleg 15 kompetenčnih centrov z globalno odgovornostjo (vključno s sedeži, gorivnimi celicami in naprednimi sistemi za pomoč vozniku) za celotno skupino so inženirji v Rüsselsheimu poskrbeli tudi za razvoj lahkih gospodarskih vozil in nove družine štirivaljnih bencinskih motorjev. Ker so zaradi zmanjšanja števila zunanjih pogodbenih izvajalcev grozile presežne kapacitete, je Opel objavil tudi načrte za strateško partnerstvo s podjetjem Segula Technologies, s katerim bo ohranil visoko kvalificirana delovna mesta v Rüsselsheimu in Dudenhofnu. Do 2000 Oplovih zaposlenih se bo pridružilo ponudniku razvojnih storitev. Dogovorjeno varstvo pred odpovedjo delovnega razmerja ostaja v veljavi vse do julija 2023.

Cilji glede emisij CO2 bodo doseženi s povečano stopnjo elektrifikacije

Dostop do dovršenih platform in pogonskih tehnologij Groupe PSA je temelj za obsežno elektrifikacijo Oplove palete modelov. Štirje modeli bodo elektrificirani že do leta 2020. Med njimi sta tudi nova Corsa v povsem električni različici z akumulatorskim napajanjem in Grandland X PHEV – Oplov prvi priključni hibrid. Ta vozila so pomemben sestavni del Oplove ofenzive izdelkov.

Opel bo v naslednjih dve letih na trg poslal skupno osem novih modelov. Do leta 2024 bo na voljo električna različica vsakega Oplovega modela. “Ta ofenziva bo izdatno prispevala k doseganju strogih omejitev glede emisij CO2, kot jih določa EU,” je povedal Lohscheller. Ključno vlogo pri razvoju elektrifikacije ima infrastruktura za polnjenje. Zaradi tega bo Opel skupaj s partnerji, med kateri je tudi mesto Rüsselsheim, sodeloval v projektu za izgradnjo infrastrukture za polnjenje na sedežu podjetja.

Naslednji ključni steber strateškega načrta PACE! je nadaljnja učvrstitev znamke in jasno osredotočenje na dobičkonosne segmente, poleg tega pa tudi na uspešno kombinacijo kanalov in obetavnih trgov. Opel je že poskrbel za vpogled v prihodnjo podobo znamke in oblikovno filozofijo s konceptnim modelom GT X Experimental. Opel bo še bolj poudaril ključne vrednote: nemško, dostopno, vznemirljivo. “Opel bo ostal nemški, Vauxhall bo ostal britanski. Še naprej se bomo jasno razlikovali od svojih francoskih sestrskih znamk,” je dodal Lohscheller. Prvi konkretni rezultati učvrstitve znamke so že vidni: poleg znatno izboljšane kombinacije prodajnih kanalov je na dobre finančne rezultate v prvih šestih mesecih leta 2018 vplivala večja moč določanja cen. Višjo raven je v primerjavi z letom 2016 dosegla tudi zvestoba strank.

Osredotočenost na lahka gospodarska vozila za zagotovitev povečanja tržnega deleža

Opel se je intenzivneje kot kadarkoli doslej lotil tudi dobičkonosnega segmenta lahkih gospodarskih vozil. V srednjeročnem obdobju načrtuje povečanje tržnega deleža v tem segmentu na isto raven, kot jo dosega pri osebnih vozilih. K temu bodo prispevale tudi spremembe pogodb za trgovce (vsak Oplov pooblaščeni trgovec lahko zdaj prodaja tudi lahka gospodarska vozila) in povsem prenovljena ponudba modelov. Novi Opel Combo, ki je pred kratkim prišel na trg, je takoj osvojil prestižni naziv ‘Mednarodni dostavnik leta’. Od sredine septembra je Opel prejel že 25.000 naročil. To pomeni, da število naročil za novega Comba že presega število vseh registracij predhodnika v Evropi v celotnem letu 2017. Poleg tega bo leta 2019 na voljo tudi povsem novi Opel Vivaro.

Zagon pridobiva tudi ofenziva z izvozom na trge zunaj Evrope. Opel je podpisal pogodbe z uspešnimi uvozniki v številnih državah, med katerimi so tudi Maroko, Tunizija in Južna Afrika. Že ta mesec bodo v novem obratu v Namibiji začeli sestavljati Grandlande X za afriški trg. Pred nekaj tedni je bila na evropskih trgih prvič uvedena celovita ponudba za lizing s polnim obsegom storitev v sklopu Free2Move – znamke mobilnosti pri skupini Groupe PSA. Tudi to bo dodatno vzpodbudilo rast.

Michael Lohscheller poudarja, da izvrševanje načrta PACE! ostaja najvišja prioriteta za celotno organizacijo. “Še naprej bomo z vsemi močmi uresničevali načrt PACE! in bomo trajnostno uspešna nemška znamka.”

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu