Mazda Motor Corporation 1920-2020 – stoletje upiranja običajnemu

Objavljeno: 17. 2. 2020

Z današnjim slovesnim praznovanjem praznovaje Mazdine 100. obletnice na sedežu v Hirošimi se začenja tudi leto dogodkov, v katerem se bo podjetje spominjalo preteklosti in zrlo v prihodnost. ZT več kot 50 letno zgodovino v Evropi, se bo Mazdino slavje nadaljevalo tudi na prihajajočem Ženevskem avtomobilskem salonu.

Upiranje običajnemu

Pogum dvomiti v ustaljene prakse in posledično iskanje novih poti v inženiringu in oblikovanju, katere so drugi ocenili za neizvedljive, je Mazdino vodilo že od samega začetka.

Na tej poti je Mazda dosegla veliko mejnikov. Bila je prva azijska znamka, ki je leta 1991 osvojila Le Mans. Z ikoničnim modelom Cosmo Sport 110S je uspešno komercialno lansirala rotacijski motor, Mazdin sloviti roadster MX-5 pa je najbolje prodajan roadster na svetu. Od predstavitve leta 1989 je prodala več kot milijon primerkov slovitega roadsterja, lansko leto pa je predstavila prvi bencinski motor s kompresijskim vžigom, Skyactiv-X.

Od plute do avtomobilov

Pred 100 leti je Mazda proizvajala izdelke iz plute, dokler ni leta 1921 vodenje Toyo Cork Kogyo Co., Ltd prevzel industrialec Jujiro Matsuda. Podjetje na najprej usmeril v proizvodnjo strojnih orodij, nato pa v proizvajalca vozil.

Prvi model v prodaji leta 1931 je bil trikolesni tovornjak - Mazda-Go. Izkazal se je kot zelo priljubljen in se je nenehno izboljševal, na primer je leta 1938 prejel inovativen štiristopenjski menjalnik, ki je zmanjšal porabo goriva za 20%. Po drugi svetovni vojni se je proizvodnja tovornjakov nadaljevala le nekaj mesecev po atomskem bombardiranju Hirošime.

Po drugi svetovni vojni je bil poudarek na proizvodnji gospodarskih vozil. Prvo osebno Mazdino vozilo je na ceste zapeljalo leta 1960 – model R360. Avtomobil je bil pravi hit na japonskem v segmentu kei-avtomobilov in tako tlakoval pot uspešni prodaji Mazdinih avtomobilov, ki jih poznamo danes.

Doseganje nemogočega

Leta 1961 je podjetje podpisalo licenčno pogodbo z nemškim proizvajalcem avtomobilov NSU za razvoj in proizvodnjo novih kompaktnih, lahkih rotacijskih motorjev Wankel. Mazdini inženirji so na japonskem uspeli iz motorja izvleči tisto, kar se je mnogim zdelo nemogoče.

Leta 1967 je futuristični Mazda Cosmo Sport 110S postal prvi svetovni serijski model z rotacijskim motorjem. To je bil začetek izjemne zgodbe o uspehu, ko je znamka lansirala številne modele, vključno z Mazdo RX-7 in prodala skoraj dva milijona vozil z rotacijskim motorjem. Mazda je svojo tehnološko zmogljivost dokazala tudi na dirkalni stezi, ko je leta 1991 postala prvi azijski proizvajalec, ki je osvojil napornih 24 ur Le Mansa z modelom Mazda 787B - edinim zmagovalnim avtomobilom z motorjem brez bata.

Mazda je navdih za njeno aktualno napredno Skyactiv tehnologijo, ki zajema motorje, menjalnike, podvozje in karoserijo, črpala prav iz edinstvenega rotacijskega motorja. Novi motorji, menjalniki, podvozja in karoserije so optimizirani za doseganje maksimalne učinkovitosti kakor tudi izboljšanega občutka v vožnji. Mazdina Jinba Ittai filozofija, ki izpostavlja povezanost voznika z vozilom, je prisotna v vseh Mazdinih modelih.

Prepoznavna identiteta – ljubezen do vožnje

Čeprav je rotacijski motor kazal Mazdino predanost vozilom, ki so zabavna in navdušujejo v vožnji, pa je znamka z lansiranjem lahkega roadsterja imenovanega Mazda MX-5 izkazala resnično ljubezen do vožnje. Mazdo MX-5 so lansirali v obdobju, ko so dvosedežni kabrioleti že skoraj povsem izumrli. Danes, štiri modelne generacije pozneje, Mazda MX-5 ostaja najbolje prodajani roadster vseh časov, saj je znamka v letu 2016 presegla milijon prodanih vozil.

Prav ljubezen do vožnje je DNK, ki ga danes najdemo v celotni Mazdini ponudbi in bo ostala še naslednjih 100 let, ko bo avtomobilska industrija še naprej doživljala pomembne spremembe.

Naslednjih 100 let

Današnji Mazdini avtomobili so zasnovani skladno z oblikovalskim jezikom Kodo - Soul of Motion in osvajajo nagrade po vsem svetu. Tudi nedavno predstavljeni model njenega prvega električnega vozila, Mazde MX-30 jasno kaže, da znamka kljubuje konvencijam avtomobilističnega sveta.

Čeprav v prihodnost usmerjen model pa Mazda MX-30 spoštuje tudi Mazdino preteklost s potniško kabino, v kateri je okolju prijazna pluta.

»V prihodnjih 100. letih bomo še naprej izzivali sami sebe, z namenom ustvarjanja edinstvenih proizvodov, tehnologij in izkušenj, ki jih imajo rade naše stranke,« je dejal predsednik in direktor Akira Marumoto.

Piškotki

Ta spletna stran za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že nameščeni v skladu z zakonodajo. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo

V redu